Nens i nenes MOLT capaços

La Sofia té una discapacitat visual: va aprendre a llegir Braille i escriure en una escola d'educació especial i ara pot anar a la mateixa classe que altres estudiants amb visió normal. (Rolex Dela Pena / EFE)

El desconeixement i la falta de recursos provoquen la discriminació dels nens i nenes amb discapacitats 

A tot el món existeixen 93 milions de nens i nenes amb alguna discapacitat, encara que podrien ser molts més.

Aquests nens són un dels grups més vulnerables de la nostra societat: solen ser discriminats i exclosos per com són, tenen menys possibilitats d’accedir a una educació i estan més exposats als abusos a causa de la seva discapacitat.

El desconeixement d’aquestes discapacitats i la falta de recursos per donar-los la cura que necessiten provoca que, en molts casos, siguin discriminats. A més, la gran majoria viuen en països en vies de desenvolupament, on és difícil rebre el tractament que necessiten.

Què és la discapacitat? 

Segons la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de 2006, les persones amb discapacitat són persones que tenen deficiències físiques, mentals, intel·lectuals o sensorials.

Aquestes deficiències fan més difícil participar a la societat i tenir les mateixes oportunitats.

Una persona pot néixer amb una condició diferent o desenvolupar-la al llarg de la seva vida. Les causes són variades: pot ser alguna cosa genètica o pot ser a causa d’un esdeveniment vital, com una guerra o un accident. També pot ser conseqüència d’una situació sistemàtica: la desnutrició, la pobresa i l’efecte de viure en condicions precàries i no gaire saludables.

La Convenció sobre els Drets del Nen (CDN) de 1989 també parla sobre els nens amb discapacitat i destaca que els seus drets requereixen encara més protecció, perquè puguin viure en igualtat de condicions que la resta de nens i nenes.

Discapacitat o Capacitat?

Hauràs sentit moltes vegades l’expressió “persones discapacitades”, però les persones es defineixen per moltes altres coses més enllà de les seves capacitats. Per aquest motiu s’utilitza l’expressió “persones amb discapacitat“. 

No obstant això, per promoure la integració d’aquestes persones a la societat, cada vegada més s’utilitza el terme “persones amb capacitats” o “persones amb capacitats alternatives”. D’aquesta manera, el que més es destaca és el gran potencial d’aquestes persones.

En realitat, moltes d’aquestes condicions no impedeixen en absolut fer una vida normal com la resta de gent. I és més: res impedeixen que destaquin per les seves habilitats, físiques o intel·lectuals.

Els atletes paralímpics són un exemple de com de lluny poden arribar les persones amb discapacitat al món de l’esport, gràcies a les habilitats del seu cos.

D’altra banda, malgrat patir una malaltia crònica que el va incapacitar físicament, Stephen Hawkin és un dels físics més respectats per la comunitat científica internacional.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here