Ni un aliment desaprofitat

Una tercera part dels aliments del món es malgasta: de nosaltres depèn no tirar tant menjar! (Wikipedia)

Cada vegada hi ha més iniciatives i aplicacions que ajuden a reduir la quantitat de menjar que es malgasta

Mentre més de 800 milions de persones passen gana, una tercera part dels aliments produïts a tot el món es malgasta. Això vol dir que, en un any, es malgasta menjar suficient per alimentar a 3.000 milions de persones.

A banda de ser un desaprofitament immens de menjar, també té conseqüències sobre el medi ambient. El menjar que es tira a les escombraries i es descompon en abocadors emet milers de milions de tones de gasos d’efecte hivernacle.

Davant aquesta situació, diferents organitzacions han iniciat campanyes per denunciar el desaprofitament d’aliments. A més, existeixen nombroses aplicacions per treure el màxim profit al menjar i no malgastar gens.

L’escàndol dels supermercats

El desaprofitament de menjar no només succeeix a casa, quan se’ns passa algun aliment perdut al fons de la nevera.

Molts supermercats rebutgen collites senceres si el producte no compleix amb uns criteris estètics. Les fruites i verdures han de tenir un color, una forma i una grandària determinats: si no es compleixen aquests requisits, les comandes es cancel·len.

Els agricultors no tenen més remei que deixar que els aliments es podreixin, però a més perden uns ingressos que són fonamentals a les regions més pobres.

El Programa Mundial d’Aliments de l’ONU coordina diferents projectes en els quals es recuperen aliments totalment saludables però “massa lletjos per menjar” per preparar menjars en escoles.

El Programa Mundial d’Aliments aprofita els productes d’agricultors de Kenya per preparar els menjars d’escoles locals. (PMA)

Recuperar el que es tirarà

Un altre problema dels supermercats és que tiren grans quantitats de menjar que no està caducada perquè ja no té tan bon aspecte.

L’any passat, França va aprovar una llei que obliga a donar el menjar rebutjat a organitzacions benèfiques. D’aquesta manera, s’evita tirar aliments que encara són comestibles i es combat la pobresa.

A Espanya existeixen diverses campanyes com #NoLoTires per aconseguir que els supermercats espanyols facin el mateix.

Apps per aprofitar el menjar al màxim

Amb internet va aparèixer l’economia col·laborativa: les persones es posen en contacte per intercanviar productes i serveis sense intermediaris, pel seu propi compte.

Seguint aquesta filosofia d’estalviar i reutilitzar, també han sorgit nombroses aplicacions mòbils amb les quals els usuaris intercanvien aliments o els venen a preu de saldo.

Amb NiceToEatYou o weSAVEeat podràs comprar més barat el menjar que sobra en bars, restaurants i fleques, mentre que Olio posa en contacte a persones que viuen a prop per intercanviar menjar.

WeFood és un supermercat danès que ven aliments comestibles i saludables, però que els supermercats han rebutjat perquè han sobrepassat la data de “Millor abans de” o perquè tenen danys en l’embolcall. A més de vendre els productes més barats, es destinen els beneficis a organitzacions solidàries.

A la web de YoNoDesperdicio, trobaràs trucs i receptes per aprofitar el menjar al màxim.

¿Todavía no te has descargado nuestro recetario para evitar el desperdicio? Anímate…y envíanos más recetas de aprovechamiento. Puedes subirla directamente a nuestra web registrándote en #Yonodesperdicio

Geplaatst door Yonodesperdicio op Zondag 8 oktober 2017

Receptes d’aprofitament: imaginació al poder!

Al Regne Unit existeixen diverses iniciatives socials que busquen conscienciar sobre el balafiament de menjar que es produeix en les llars.

Love Food Hate Waste (Estima el menjar, Detesta el desaprofitament) t’ofereix petits trucs del dia a dia per evitar malbaratar el menjar. Si has comprat massa pebrots, els ous són a punt de caducar, el pa s’ha quedat dur o els plàtans estan massa tous… existeixen un munt de receptes de reaprofitament!

Aquesta associació organitza menjars multitudinaris a diferents ciutats del món amb aliments donats que són a punt de caducar… La propera cita és a Saragossa, t’hi apuntes?

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here