Noves tecnologies per a l’animació tradicional

Il·lustracions per a l'animació de la pel·lícula ‘Chico i Rita’. (Escola Joso)

Els nous programes informàtics i pantalles digitals revolucionen la forma de dibuixar dels il·lustradors

Per Judith Vives

L’animació tradicional està de moda. Cada vegada hi ha més pel·lícules, videoclips o sèries animades dibuixades seguint el mètode de tota la vida: frame by frame o animació fotograma a fotograma.

Es tracta de crear la il·lusió de moviment amb una sèrie de dibuixos en què només es modifiquen petits detalls i que es projecten seguits. Tots junts, units, aconsegueixen crear l’efecte del dibuix animat.

Així és com s’han fet totes les pel·lícules d’animació des dels orígens del cinema. I avui, aquesta tècnica segueix en voga.

Tradició i innovació

Sens dubte, una de les raons que explica l’auge de l’animació tradicional és l’avenç i la innovació que proporcionen les noves tecnologies.

Gràcies als nous programaris i pantalles sobre les quals es pot dibuixar directament, els animadors poden recuperar tècniques tradicionals d’animació i adaptar el dibuix al món digital.

Aquests programes i pantalles permeten imitar el traç del llapis. El resultat és idèntic al d’un dibuix tradicional, però t’estalvies la feina d’escanejar tots els dibuixos un per un per crear l’efecte de l’animació.

Animació tradicional, dibuixada fotograma a fotograma. (Escola Joso)

Imatges a tota velocitat

La nostra retina i el nostre cervell interpreten com a moviment una successió d’imatges (fotos o dibuixos) fixos projectats a gran velocitat.

Al cinema les imatges es projecten a 24 fotogrames per segon. En l’animació tradicional, s’utilitzen 12 dibuixos que es fotografien dues vegades cada un. En l’anime japonès, s’utilitzen 8 dibuixos que es fotografien tres vegades.

En tots els casos, els espectadors podem captar el moviment continu i sense salts. Aquesta és la màgia de l’animació tradicional.

Diferents dibuixos per generar sensació de moviment (Escola Joso)

Les tecnologies faciliten la convivència de l’animació en dues dimensions (2D) de tota la vida amb l’animació 3D, que es basa en el volum. Però en tots dos casos resulta molt útil tenir coneixements de dibuix i il·lustració.

A l’Escola Joso ofereixen la formació necessària per aprendre animació 2D i 3D utilitzant les noves tecnologies. Descobreix els seus cursos d’animació!

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorAprendre fent
Article següentImprimir els teus propis objectes en 3D

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here