ODS: el canvi del planeta comença amb tu

Amb petits canvis en la nostra rutina podem impulsar un canvi global. (iStockphoto)

La ‘Guia dels ganduls per salvar el món’ explica com pots contribuir a aconseguir els ODS de les Nacions Unides

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per l’ONU són una sèrie de 17 objectius globals molt ambiciosos.

Posar fi a la pobresa i a la gana, aconseguir la igualtat de gènere, reduir les desigualtats entre països o combatre l’escalfament global són canvis revolucionaris que requereixen una cooperació de tots els països.

Per aconseguir aquests objectius és imprescindible que els governs i les institucions internacionals treballin junts. Però nosaltres també hi podem contribuir amb petits gestos en la nostra rutina.

L’ONU ha elaborat una completa ‘Guia dels ganduls per salvar el món’ amb canvis que podem introduir en el nostre dia a dia de forma facilíssima i que poden impulsar un canvi mundial.

Petits gestos, un gran canvi

Per estalviar energia, desendolla els aparells com el televisor o l’ordinador quan no els utilitzis. Assegura’t d’omplir el rentavaixella i la rentadora abans d’engegar-los. Eixuga la roba mullada i els teus cabells a l’aire de forma natural, sense assecadors ni aparells elèctrics.

L’aigua és un recurs limitat. Fes dutxes curtes, que gasten molts menys litres que les dutxes llargues i banyeres. No esbandeixis els plats amb aigua abans de ficar-los al rentavaixella.

Recicla tant com puguis, compra productes amb el menor embalatge possible, no imprimeixis el que puguis llegir en pantalla i utilitza tovallons de tela en lloc de paper per gastar menys recursos naturals.

Què pots fer fora de casa

Comprar productes locals: això contribueix a l’economia local i a més evita la contaminació que resulta del transport de mercaderies. Compra productes de segona mà, des de roba fins a objectes de decoració, i dona’ls una segona vida.

Desplaça’t amb bicicleta, a peu o en transport públic. Per a les distàncies llargues, més val viatjar amb tren i així evitar la contaminació del cotxe i l’avió.

Porta bosses reutilitzables quan vagis a comprar i fes servir ampolles d’aigua i tasses també reutilitzables. Menjar menys carn i peix també ajuda a reduir les emissions contaminants i a estalviar aigua.

Estigues informat i fes sentir la teva veu!

A les xarxes socials comparteix publicacions sobre els ODS que et semblin interessants perquè els teus contactes també els puguin veure. Denuncia qualsevol tipus de discriminació que vegis tant online com en el teu entorn.

Col·labora en projectes de la teva comunitat i expressa la teva opinió: demana a la teva família o a la teva escola que s’hi impliquin i ajudin a complir aquests objectius pel bé de tothom!

Expressa la teva opinió, participa en projectes de la teva comunitat i denuncia actes de discriminació que vegis en el teu entorn per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible. (E+)

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here