Pel·lícules per entendre la Revolució Russa

Malgrat ser creada com a propaganda comunista, 'El Cuirassat Potemkin' és considerada una obra mestra del cinema. (Arxiu)

Històries del setè art per endinsar-se en l’època de la revolució comunista

La Revolució russa va ser un episodi històric que va transformar completament el món modern. Existeixen poques pel·lícules que parlin sobre el tema, però si que hi ha molts exemples de material audiovisual amb finalitats propagandístiques produït pel govern comunista.

A principis del segle passat, no tothom podia permetre’s una ràdio (o una tele, més endavant), així que el cinema era un mitjà de propaganda molt efectiu perquè arribava a molta gent en poc temps. Les pel·lícules del règim eren una forma d’adoctrinar a la societat amb els valors comunistes.

Cinema de propaganda

Hi ha dos títols clàssics del cinema comunista, en blanc i negre, que sobresurten entre la resta: El cuirassat Potemkin i Octubre. Ambdues es van estrenar el 1925, just quan el règim comunista de Stalin començava, i les dues van ser dirigides per Serguéi Eisenstein, considerat un dels pares del cinema modern.

Ambdues pel·lícules narren els fets que van provocar la revolució popular i la instauració del règim comunista de forma propagandística (defensant el paper del govern comunista i criticant l’actuació dels opositors).

No obstant això, es consideren obres d’art cinematogràfiques. Algunes de les seves escenes segueixen sent homenatjades avui dia per mestres del setè art.

La revolució al cinema modern

Una mica més recents són dos films d’animació que també parlen de la Revolució russa.

La pel·lícula Anastasia de Fox Animation Studios està basada en la història d’un personatge real: Anastasia Romanov, l’únic membre de la família real russa que va sobreviure a la matança de 1918 en què van morir el Tsar Nicolás II, la seva dona i els seus fills. La llegenda explica que Anastasia, la filla petita del Tsar, va aconseguir escapar dels soldats comunistes i amagar-se a Europa.

Un altre clàssic de l’animació és La rebel·lió dels animals, que reprodueix fidelment el genial llibre de George Orwell. Aquesta història és una metàfora sobre l’autoritarisme que va arribar després de l’idealisme de la Revolució russa.

Una altra història sobre la Revolució de 1917 que es va adaptar de les pàgines del llibre a la gran pantalla va ser El Doctor Givago.

I per entendre per què el poble estava tan fart de la família real russa fins al punt de provocar una revolució, recomanem una sèrie documental de tres episodis: L’Imperi dels Tsars. En aquest cas, es demostra que la realitat supera gairebé sempre a la ficció.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here