El plàstic amenaça a les tortugues marines

Les tortugues confonen les bosses de plàstic amb meduses, un dels seus aliments preferits. (Pierre Huguet / AFP)

Milers d’exemplars resulten ferits i moren cada any en quedar atrapats o ingerir residus plàstics llançats a l’oceà

Tretze milions de tones de plàstic acaben cada any a l’aigua i les costes dels oceans i mars del planeta, una amenaça que afecta a la majoria d’espècies de tortugues marines.

La meitat de les tortugues marines del món han menjat deixalles plàstiques durant la seva vida, i almenys mil exemplars moren cada any per culpa de la contaminació per plàstics o en quedar atrapades entre aquestes deixalles.

Paranys de plàstic enmig del mar

Els residus que més afecten a les tortugues marines són productes de pesca, com les xarxes o cordes de niló i plàstic.

Els animals queden embullats en aquests fils i han d’arrossegar càrregues molt més grans que el seu propi cos. Alguns exemplars no poden remolcar aquest pes fins a la superfície i acaben ofegant-se.

Els productes de pesca biodegradables, que es desfan a l’aigua al cap d’un temps, serien una opció més segura per als animals marins. (iStockphoto)

Un altre tipus de residu que afecta greument a les poblacions de tortugues són els envasos de plàstic, com els anells de les llaunes, els gots de plàstic o les palletes.

Aquests envasos atrapen a les tortugues, de vegades durant tota la seva vida, fent que el seu cos creixi amb malformacions o parts amputades. Es tracta de productes que utilitzem durant pocs minuts però que al mar perduren durant dècades.

Les bosses de plàstic també suposen una greu amenaça per a les tortugues, ja que les confonen amb un dels seus aliments preferits: les meduses.

Els animals s’empassen les bosses, que queden embussades als seus intestins i els dóna la sensació d’estar sempre plenes. Com a conseqüència, les tortugues deixen de menjar i es desnodreixen fins a morir.

Un risc per a la supervivència de les espècies

Als oceans i mars del nostre planeta existeixen set espècies de tortuga marina, sis de les quals estan classificades com a vulnerables, en perill o perill greu d’extinció.

La supervivència d’aquestes espècies està amenaçada per activitats humanes com la pesca furtiva dels animals i els seus ous , la destrucció del seu hàbitat i l’augment de la temperatura de l’aigua, segons el Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF).

La supervivència d’aquestes espècies penja d’un fil i la mort provocada pels residus plàstics podria implicar la desaparició de comunitats senceres.

La solució: mars nets 

L’única solució per recuperar les poblacions de tortugues marines i assegurar la seva supervivència és eliminar el plàstic dels oceans, encara que de moment el primer pas és reduir la quantitat de residus a l’aigua.

La reutilització i el reciclatge són la millor resposta perquè els productes plàstics no acabin al mar, però el remei més eficient és deixar d’utilitzar aquest material.

Per aconseguir-ho, una opció és buscar materials alternatius que siguin biodegradables i conscienciar als consumidors que la majoria de vegades no necessitem els envasos de plàstic que utilitzem.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here