Polònia, al centre de tot

La ciutat medieval de Cracòvia era tan bonica, que Adolf Hitler va ordenar mantenir-la intacta durant la invasió nazi. (Yasonya / Getty)

Viatjar a Polònia i recórrer les seves ciutats és una lliçó d’història moderna sobre Europa

Polònia va pertànyer a l’imperi Austro-Hongarès fins a la Primera Guerra Mundial (1914-1918); va ser envaïda per Adolf Hitler, fet que va desencadenar l’inici de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), i va caure en mans de l’Exèrcit Roig de Stalin al final de la guerra.

Durant tres llargues dècades, el país va patir la repressió del govern soviètic fins que va poder celebrar les seves primeres eleccions democràtiques al 1989.

Els efectes de l’ocupació nazi són visibles a tota Polònia. Des de Cracòvia, ciutat medieval que Hitler va decidir conservar per la seva espectacular bellesa, fins a Varsòvia, la capital, que l’exèrcit alemany va deixar totalment en runes.

Avui dia, Varsòvia és un exemple únic de reconstrucció històrica reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

La repressió nazi contra els jueus

Els guetos de Varsòvia, Łódź o Podgorze relaten la difícil vida dels jueus polonesos durant el Tercer Reich, quan el govern alemany nazi va decidir eradicar el poble jueu.

Els camps de concentració de Treblinka (al nord del Polònia) i d’Auschwitz-Birkenau (prop de Cracòvia), on van morir assassinades més d’un milió de persones, exemplifiquen l’horror nazi i, alhora, la importància de la defensa dels Drets Humans.

El Museu Polin de Varsòvia (considerat el millor museu d’Europa al 2016); el Monument de les Cadires del cineasta Roman Polanski a la plaça Bohaterów de Cracòvia, o la fàbrica d’Oskar Schindler a Podgorze –que va inspirar la pel·lícula La llista de Shcindler del cineasta jueu Steven Spielberg– són només alguns dels nombrosos testimonis de l’Holocaust a Polònia.

El país del papa

Polònia està plena de boniques basíliques i catedrals (com Santa Maria de Cracòvia) i, a diferència del que passa en altres països, aquí sempre estan plenes de fidels: un 90% dels polonesos es declara catòlic, el percentatge més alt d’un país europeu.

La capital espiritual de Polònia és Czestochowa, on milers de pelegrins s’acosten cada any per venerar la famosa Verge Negra al monestir de Jasna Góra.

En aquest ambient de fort sentiment religiós va néixer i va créixer, prop de Cracòvia, Karol Józef Wojtyła, que es convertiria en el papa Joan Pau II. Wojtyła no solament va ser un líder espiritual sinó que també va tenir una gran influència política.

Va contribuir a la victòria del sindicat Solidarność de Lech Walesa a les eleccions de 1989, les primeres des de la Segona Guerra Mundial, la qual cosa va suposar el final del règim comunista a Polònia i, per efecte dominó, també a Europa.

País en transformació

La ruta més turística travessa el país des de la ciutat portuària de Gdansk al nord, passa per Varsòvia al centre i va fins a Cracòvia, al sud.

Polònia és el lloc d’origen del músic Fryderyk Chopin: de la primera dona que va guanyar un premi Nobel, Marie Curie, o de la icona dels cosmètics Max Factor. Ara, el país està en plena transformació.

El barri de Praga a Varsòvia és un punt de trobada d’art, moda i gastronomia. A Cracòvia, els turistes es concentren en Rynek Glówny, la plaça medieval més gran d’Europa, per sentir el trompetista que toca des de la torre de la basílica de Santa María.

Però el més trendy de Cracovia és el barri jueu de Kazimierz, ple de tendes de moda, cafeteries i restaurants on es poden menjar els famosos pierogi. Des d’allí es pot creuar el pont Bernatek fins al gueto jueu de Podgorze.

La Sinagoga Remuh i l’antic cementiri jueu de Cracòvia. (Francesc Castanyer)

Polònia també amaga meravelles naturals com la Terra dels llacs de Masuria o les mines de sal de Wieliczka, declarades Patrimoni de la Humanitat. Durant el cru hivern l’activitat es focalitza a Zakopane, el paradís dels esquiadors.

Oposició popular a un govern ultraconservador 

Polònia compta amb un dels governs més controvertits de la Unió Europea, acusat de crear lleis a voluntat per controlar els mitjans de comunicació o el sistema judicial.

Actualment, el govern està liderat pel Partit Llei i Justícia (PiS), un partit ultraconservador i catòlic. L’actual president polonès és Andrzej Dubte, però el PiS està dirigit des de l’ombra per Jaroslaw Kaczynsk, antic primer ministre que ha fet tot el possible per concentrar el poder i afeblir a l’oposició.

El dia 10 de cada mes, centenars de polonesos es reuneixen al centre de Varsòvia per manifestar-se. Uns llancen consignes patriòtiques, contra la Unió Europea i contra els immigrants; mentre que uns altres protesten contra un govern que no deixa avançar a Polònia cap a la democràcia plena.

Protesta contra el govern davant del Castell Real de Varsòvia, la capital de Polònia. (F. Castanyer)

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here