Premis per construir un futur més just

Estudiants de secundària i batxillerat van participar en els Premis Blanquerna Impulsa (Blanquerna)

Els Premis Blanquerna Impulsa busquen sensibilitzar als joves sobre els objectius de desenvolupament sostenible promoguts per l’ONU (2015-2030)

Per Laura Andrés Tallardà

El futur és responsabilitat de tots i cada vegada hi ha més iniciatives per intentar fer del món un lloc millor. Per exemple, milers de nens i joves han sortit als carrers d’arreu del món per a lluitar contra el canvi climàtic a través de la campanya FridaysForFuture. Aquest moviment, inspirat per la jove activista sueca Greta Thunberg, ha suposat un punt d’inflexió.

Però existeixen altres iniciatives per conscienciar la població i intentar construir un futur més just i igualitari, com els Premis Blanquerna Impulsa, que el 18 de juny van donar a conèixer els projectes guanyadors de la seva segona edició.

El primer premi en la categoria de Relacions Internacionals ha recaigut en la proposta Montgròs Meeting. Els estudiants de l’Institut Montgròs de Sant Pere de Ribes van realitzar un projecte per millorar la sostenibilitat dels centres educatius i dels barris. El projecte es va realitzar conjuntament amb instituts de Dinamarca, Turquia, Alemanya i Suècia.

És un treball cooperatiu. Quan totes les persones treballen conjuntament pot sortir un projecte fantàstic”, va apuntar un dels estudiants guanyadors.

Premis Blanquerna Impulsa (Blanquerna)

El primer premi en l’Àmbit Comunicatiu ha estat atorgat a la proposta Pandèmia d’Eskamots, del col·legi Sant Ramon Nonat, que promovia els centres educatius sostenibles. En l’Àmbit Educatiu, el guanyador ha estat el projecte Ecomontgròs, de l’Institut Montgròs.

El projecte pretenia reduir la quantitat de residus i donar una segona vida tant als objectes com als llibres. Els estudiants van realitzar una campanya per a reduir la quantitat de residus que es generaven durant l’hora del pati.

En l’Àmbit Sanitari, el guanyador ha estat el projecte Saps què respires?, de l’Escola Vedruna de Gràcia. Es van realitzar diferents activitats científiques i de conscienciació ambiental. Aquest projecte ha merescut també la màxima distinció dels premis Blanquerna Impulsa: la menció d’honor.

Els nois i noies que estudien 4t d’ESO, 1r o 2n de batxillerat, o un cicle de formació professional en qualsevol escola de Catalunya, Andorra i Balears podien presentar les seves candidatures. En total, s’han presentat vint-i-set projectes de vint-i-cinc centres educatius en forma de vídeos, activitats o conferències. En aquesta edició, els projectes giraven al voltant de l’objectiu de ‘Fam zero’ i ‘Comunitats i ciutats sostenibles’.

 

Objectius de desenvolupament sostenible per respondre als desafiaments del nostre planeta

Els Premis Blanquerna Impulsa pretenen sensibilitzar sobre els objectius de desenvolupament sostenible promoguts per l’ONU (2015-2030) i buscar la participació dels membres de les comunitats educatives per aportar solucions.

Els objectius de desenvolupament sostenible són una sèrie d’objectius promoguts per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per respondre als principals desafiaments que afecten el nostre planeta. Proposen acabar amb la fam al món, aconseguir que tots els nens i nenes tinguin accés a l’educació i fer del nostre món un lloc més sostenible, entre altres desafiaments.

“Ens hem inspirat en l’objectiu 17: Aliances per aconseguir els objectius. Hem facilitat una col·laboració entre la universitat, els centres educatius i l’empresa privada. Volem teixir una aliança i promoure una gran mobilització que vagi més enllà de cada escola, de cada centre, fins i tot més enllà de Blanquerna”, va apuntar Andreu Ibarz, director general de Blanquerna.

Josep Bargalló, Conseller d’Educació, va utilitzar una metàfora castellera: “El ‘5 de 9 amb folre’ era un producte de la innovació. Som més i no serem menys. El que hem de fer és adequar la tradició. Ningú és indispensable però tothom té alguna cosa a aportar”.

El curs que ve, els ODS proposats per a la tercera edició dels premis són ‘Igualtat de gènere’ i ‘Salut i benestar’.

I tu, t’animes a participar en la tercera edició dels Premis Blanquerna Impulsa?

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here