Programació, la base dels videojocs

La programació és bàsica per al desenvolupament dels videojocs. (CEV Barcelona)

Els programadors tenen un paper clau en el disseny de videojocs encara que el seu treball és el menys visible

Per Judith Vives

Quan proves un videojoc, el primer en el que et fixes és en la seva imatge, l’estètica del joc i la qualitat dels gràfics. És el més espectacular i el primer que ens entra pels ulls.

No obstant això, darrere d’aquest aspecte visual ha tot un treball que no es veu però que resulta indispensable perquè el videojoc funcioni i sigui un èxit. És la programació, la base oculta dels videojocs.

Per desenvolupar un videojoc, el primer que necessites és una idea: quina aventura plantejaràs, com es va a jugar, quines seran les regles, que tipus de videojoc serà i altres idees bàsiques que serveixin per començar a donar forma al joc.

A partir d’aquí s’inicia el ‘game design‘, procés en el qual es defineixen les mecàniques del joc yse crea un prototip del joc en programació.

En paral·lel arriba el desenvolupament del disseny i el ‘concept art‘ per definir personatges, accions, props i tot el relacionat amb la que serà la part visual del joc.

El treball dels programadors

D’aquesta tasca s’encarreguen els programadors de videojocs, especialistes en programació informàtica amb la capacitat d’aplicar-la al gaming. El seu treball és molt poc visible, però sense ells no tindríem videojoc.

Els programadors s’encarreguen de fer possibles les interaccions del personatge amb el seu entorn a partir de les ordres del jugador i traduir aquestes ordres en accions que es mostrin a la pantalla.

Per a això, primer el programador prepara uns prototips per veure com es va executar un joc determinat a partir dels anomenats placeholders, assets provisionals: models 3D, textures, sprites, sons o efectes especials.

Llenguatges de programació

Segons Sergio Martínez, professor de programació en CEV Escola de Comunicació, Imatge i So de Barcelona, ​​una de les claus en aquest procés és definir el llenguatge de programació que es va a utilitzar.

Hi ha milers de llenguatges de programació. Per triar un, hem de saber en quina plataforma es jugarà el videojoc, per exemple si serà per a PlayStation o per IOS. També cal tenir en compte quin programari utilitzarem per programar-lo.

Darrere dels videojocs hi ha tot un procés de programació que no es veu. (Sebastião Moreira / EFE)

Entre els llenguatges de programació més utilitzats hi ha l’anomenat llenguatge C, per a jocs més senzills; o versions una mica més avançades com el C # (C Sharp) o el C ++ (C Plus Plus).

Per ser programador de videojocs cal tenir coneixements de programació, però també és molt important que el programador tingui “coneixements en totes les branques del desenvolupament de videojocs, encara que no siguin especialistes en el tema”, aconsella Sergio Martínez de CEV.

Un llarg procés

Finalment, el programador ha de ser pacient, ja que la programació de videojocs és un procés exigent que pot portar molt de temps.

El desenvolupament de videojocs pot portar mesos i fins i tot anys de treball, de manera que de vegades l’avanç en la programació no es fa visible de seguida. Jocs tan importants com Overwatch van trigar gairebé 10 anys a convertir-se en realitat.

Imatge del videojoc Overwatch. (Blizzard)

No obstant això, després de l’esforç i el temps arriba la recompensa: veure en acció el videojoc que has programat no té preu.

A CEV t’ofereixen la formació necessària per especialitzar-te en el disseny i la programació de videojocs. Consulta la seva oferta de cursos i fes realitat la teva vocació.

Informa’t de tot a Júnior Report |Castellano |Catalán Inglés

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here