Què defineix la dreta i l’esquerra?

La ideologia d'esquerres se centra en la societat, mentre que la de dreta se centra en l'individu. (iStockphoto)

Les polítiques de dreta o d’esquerra es diferencien sobretot en els serveis i les ajudes que es destinen a la societat

La política ens defineix com a ciutadans. Encara que pensem que el sistema no funciona, o que cap partit polític ens representa, la nostra ideologia pot definir-se a partir d’uns valors i una forma de pensar.

Solem parlar de polítiques d’esquerra o de dreta però, en què es diferencien l’una i l’altra? En primer lloc, cal tenir clar que aquestes polítiques són diferents a cada país, depenent de la forma en què estigui organitzat el govern, les seves lleis i les seves institucions.

Per exemple, les polítiques d’esquerra en un estat socialista com Suècia, on el govern es fa càrrec de les despeses dels serveis públics, és molt diferent de l’esquerra als Estats Units, un país capitalista on l’economia condiciona tots els aspectes de la vida (educació, salut, prestacions laborals).

Governar entorn de la societat o l’individu

Es tracta d’una diferència d’enfocament a l’hora de governar. Segons la ideologia d’esquerres, perquè un país funcioni cal enfortir el conjunt de la societat i els serveis bàsics (sanitat, sistema educatiu, pensions); mentre que la dreta situa l’individu en el centre de les seves polítiques.

A grans trets, la ideologia d’esquerres desenvolupa les seves polítiques pensant en la societat, definida com un conjunt de persones que formen una comunitat. Per això alguns governs o partits d’esquerres es defineixen com a socialistes.

Les mesures d’esquerres tenen com a objectiu crear un estat del benestar del qual puguin beneficiar-se totes les persones. Aquest sistema està sufragat pels impostos que paguen els ciutadans, cadascun en funció de les seves possibilitats (en principi, els rics paguen més que els que guanyen menys).

D’altra banda, la ideologia de dretes està més centrada en l’individu i la iniciativa privada. Els governs de dretes afavoreixen l’economia de les empreses perquè siguin aquestes les que generin la riquesa en un país.

Aquest tipus de polítiques es defineixen com a liberals, perquè les autoritats intervenen el mínim possible, o capitalistes, perquè el funcionament de l’Estat gira al voltant dels diners o capital.

Per això, els governs de dretes solen beneficiar més els empresaris (perquè són els que generen diners) que els treballadors.

L’origen històric de l’esquerra i la dreta

L’associació del bàndol dret amb les classes més riques i l’esquerra amb la base popular té el seu origen en l’Assemblea Nacional, el parlament de França.

L’any 1789 va marcar l’inici de la Revolució Francesa, una revolta que qüestionava el poder de la monarquia i volia acabar amb els privilegis de l’aristocràcia.

Els mesos d’agost i setembre d’aquest any, els membres de l’Assemblea van haver de votar sobre el veto reial, és a dir, si el rei de França havia de tenir la capacitat de rebatre qualsevol llei, encara que hagués estat aprovada per majoria al parlament.

Durant la votació, els nobles i el clergat (les classes més riques i partidàries de la monarquia) es van situar a la dreta del president de l’Assemblea, mentre que els revolucionaris contraris al veto reial es van situar a l’esquerra.

Aquesta dualitat política es va estendre pel continent i avui encara existeix a molts països d’Europa: republicans i socialistes a França, conservadors i laboristes al Regne Unit, liberals i socialistes a Bèlgica o populars (PP) i socialistes (PSOE) a Espanya.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here