Saps per què es van extingir els neandertals?

Les investigacions en les que participa el MNCN apunten que l'Homo Sapiens' i l'Homo neanderthalensis' van conviure i van arribar a tenir descendència.(MNCN)

Van desaparèixer fa més de 300.000 anys, malgrat que eren anatòmicament més forts que l’Homo Sapiens

By Gemma Juncà

Els neandertals van ser l’espècie d’homínids que va viure a Europa durant el Paleolític, fa quasi 300.000 anys. Malgrat que el seu físic era similar al de la nostra espècie (Homo Sapiens) tenien algunes diferències importants.

La primera és que els neandertals provenien d’Europa, mentre que els sapiens d’Àfrica. Anatòmicament també hi ha diferències amb l’home modern: eren més robusts, amb un tòrax i una cadera més amples, i els últims estudis apunten a que tenien millor agudesa visual. Gràcies a això van sobreviure etapes tan dures com l’Edat de Gel!

Gràcies a l’estudi dels seus fòssils i als anàlisi d’ADN, els paleontòlegs han descobert que tenien un cervell molt gran, inclús més que l’Homo Sapiens. És possible que tinguéssin menor capacitat per processar informació, però van desenvolupar un llenguatge i van formar societats en les quals es cuidava als malalts o es produïa art.

Lamentablement, es van extingir fa 40.000 anys, poc després de l’arribada de l’Homo Sapiens a Europa i la seva posterior expansió per tot el planeta.

Gràcies a les investigacions en les quals participa el Museu Nacional de Ciències Naturals, se sap també que l’Homo Sapiens i l’Homo neanderthalensis van conviure i van arribar a tenir descendència. De fet encara hi ha empremtes del genoma neandertal en les persones que poblen la Terra.

Els paleontòlegs han descobert que tenien un cervell molt gran, inclús més que l’Homo Sapiens. (MNCN)

¿Per què nosaltres vam sobreviure i els neandertals no?

La seva desaparició segueix sent una incògnita, un puzzle que es va completant amb les peces que descobrim als jaciments amb restes d’aquesta espècie. Però, com ja saps, no és l’única espècie que ha desaparegut al llarg del temps.

Algunes d’elles, com la tortuga de les Galápagos, el Gripau Daurat, que habitava a Costa Rica, el tigre de Java també es van extingir del nostre planeta.

Un campament per descobrir espècies en perill

Si vols saber més sobre espècies en perill d’extinció, al Museu d’Estiu, un campament urbà per a nens de 5 a 12 anys que organitza el Museu Nacional de Ciències Naturals, descobriràs moltes coses sobre el planeta que habitem i detalls sobre animals fascinants com els camèlids: dromedaris, guanacs, llames… T’ho perdràs?

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here