El que Facebook sap de tu

L'arxiu personal amb totes les dades que Facebook té de cada usuari pot descarregar-se des de l'apartat ‘Configuració’. (iStockphoto)

La xarxa social recopila tota l’activitat de cada usuari en un arxiu que es pot descarregar

Facebook és la xarxa social més gran del món: més de 2.000 milions de persones que la utilitzen cada dia per connectar amb amics i familiars, llegir notícies i compartir opinions. Tota aquesta activitat genera una quantitat d’informació enorme.

Fotos, comentaris, ‘m’agrada’, comparticions, nombre de clics… La xarxa registra tots els moviments de cada usuari i els guarda en un arxiu personal. Qualsevol cosa que escrius o comparteixes queda emmagatzemat per sempre als servidors de Facebook.

Què conté el teu arxiu personal?

L’arxiu que Facebook té de cadascun dels seus usuaris conté tota l’activitat realitzada des que es va obrir el compte. La informació està classificada en quatre carpetes.

Dos d’aquestes carpetes contenen els vídeos i fotos pujats pel propi usuari, però també les imatges publicades per altres usuaris de la xarxa en les quals un ha estat etiquetat.

La tercera carpeta de l’arxiu és pels missatges: frases publicades al mur i comentaris a publicacions pròpies i d’altres usuaris, entre d’altres.

L’última carpeta porta el títol Html: conté informació addicional com una llista de les amistats i un historial de les publicacions que s’han mostrat al teu mur, ja siguin d’amics o publicitat. A més es detalla en quins s’ha fet clic.

L’arxiu personal de Facebook inclou l’arxiu index.htlm, que conté la informació personal del perfil: edat, lloc de residència i altres dades personals, així com les dades de contacte propis i d’amics, per exemple números de telèfon i correus electrònics.

Què fa Facebook amb aquesta informació?

Facebook ofereix tots els seus serveis de manera gratuïta i els usuaris no han de pagar per registrar-se. Tot i així, Facebook guanya milions de dòlars cada mes: d’on surt aquests diners?

Els beneficis procedeixen de la informació que Facebook recopila i ven a anunciants. Facebook recull les dades personals (edat, gènere, nivell d’estudis, ingressos, gustos, ideals polítics) i classifica als usuaris en diversos perfils segons els seus interessos.

En comptes de pagar per mostrar anuncis a tots els usuaris de Facebook, les empreses poden comprar aquesta informació i posar publicitat només pels usuaris que podrien estar interessats en els seus productes o serveis.

Per exemple, Netflix posarà publicitat als comptes de persones interessades en sèries i cinema, mentre que Reebok o Nike anunciaran els seus productes a usuaris que hagin donat M’agrada a pàgines d’esports.

No només les empreses poden fer això: un partit polític pot utilitzar la informació de Facebook per influenciar a persones amb idees polítiques afins i no gastarà diners en anuncis per persones que tinguin opinions molt diferents.

Com descarregar l’arxiu?

Si tens un compte de Facebook i vols saber què conté el teu arxiu pots descarregar-lo seguint els passos a continuació.

A la barra superior blava de la pàgina de Facebook, desplega el menú (icona de la fletxa) i tria l’opció “Configuració”. Selecciona l’opció “Descarrega una còpia de la teva informació”, fes clic sobre el botó verd “Generar arxiu” i introdueix la teva contrasenya de Facebook.

La recopilació de dades pot trigar uns minuts. Quan estigui llesta rebràs un correu electrònic i una notificació a Facebook per accedir a la pàgina des d’on podràs descarregar l’arxiu al teu ordinador.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here