Què és la intel·ligència artificial?

La intel·ligència artificial utilitza processos lògics per obtenir comportaments similars als de les neurones. (Geralt/Pixabay)

Aquesta tecnologia imita el funcionament del cervell humà en les màquines

La intel·ligència artificial està de moda: cotxes elèctrics, nous tractaments mèdics, assistents personals… En els últims anys han aparegut centenars d’aplicacions que utilitzen aquesta tecnologia.

Però, què és realment la intel·ligència artificial? Quin impacte tindrà en un futur? El desenvolupador d’intel·ligència artificial Dani Jarne ens explica algunes idees clau d’aquesta tecnologia revolucionària.

Un camp molt ampli

Sovint, utilitzem el terme intel·ligència artificial (IA) per referir-nos a robots o màquines que es comporten de manera intel·ligent o que duen a terme tasques extremadament difícils, comparables a les quals podria realitzar una persona.

En realitat, la IA és un àrea científica que inclou una multitud de conceptes, tecnologies i teories, tots relacionats amb la idea d’utilitzar processos lògics i simples per obtenir comportaments molt complexos.

Aquests programes funcionen mitjançant algorismes anomenats “xarxes neuronals”, que imiten el funcionament de cervell humà. Els desenvolupadors els entrenen perquè puguin aprendre i prendre decisions en funció del context.

Alan Turing, un dels primers científics que va treballar els fonaments de la intel·ligència artificial.

Entre els experts que treballen en el camp de la intel·ligència artificial trobem enginyers de robòtica, matemàtics i físics, però també professionals d’altres branques.

Hi ha filòsofs que estudien les implicacions ètiques de deixar que un ordinador prengui decisions que poden afectar a humans. També intervenen lingüistes que desenvolupen models perquè les màquines puguin interpretar el llenguatge que utilitzem.

Intel·ligència artificial en el nostre dia a dia

Aquesta tecnologia té un impacte en la nostra vida quotidiana, encara que no ens n’adonem. Es troba present en els correctors ortogràfics dels ordinadors, en assistents virtuals com Siri o en els cotxes autònoms que comencen a utilitzar-se.

Xarxes socials com Facebook o Instagram també utilitzen la intel·ligència artificial per fer suggeriments sobre quines pàgines o persones que poden interessar-te. Per això analitzen les teves publicacions, les pàgines que segueixes i els m’agrada dels teus amics per predir els teus gustos.

Aplicacions del futur

La IA s’aplicarà en molts àmbits diferents en el futur, sobretot en el camp de la medicina, permetent desenvolupar noves eines pel diagnòstic i el tractament de malalties.

Es podran prevenir malalties analitzant la informació genètica de l’ésser humà i els metges podran detectar malalties en un estadi molt incipient per tractar-les de manera més efectiva.

També comencem a veure exemples de cotxes capaços de moure’s per la ciutat de manera autònoma. Dins de pocs anys seran més comuns, sobretot en ciutats i zones amb molt tràfic.

“És molt complicat saber com ens afectarà la intel·ligència artificial en un futur: és com intentar predir fenòmens com Snapchat o Instagram fa 20 anys

Dani Jarne

Desenvolupador d’intel·ligència artificial

Maquines intel·ligents: un perill pels humans?

Com tota eina tecnològica, la intel·ligència artificial és una arma de doble tall i pot ser perillosa si no s’utilitza de forma adequada.

Algunes persones com Elon Musk, el fundador de la companyia tecnològica Tesla, opinen que la IA és més perillosa que altres tecnologies anteriors, ja que si els ordinadors es tornen massa intel·ligents els humans podríem estar en perill.

La millor manera de prevenir aquests perills és treballar activament per crear intel·ligència artificial segura. Per sort, investigadors de tot el món estudien com seguir desenvolupant aquesta interessantíssima tecnologia sense posar-nos en risc.

“La intel·ligència artificial és una eina tecnològica més, com els motors o l’electricitat. En si mateixa no és perillosa; el perill està a utilitzar-la de manera incorrecta”

Dani Jarne, desenvolupador d’intel·ligència artificial

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here