Què fa un productor musical?

El productor musical és una figura central a la indústria de la música. (Microfusa)

Descobreix els secrets de la producció musical, el procés que converteix un enregistrament en un hit d’èxit

Per Judith Vives

Sovint atribuïm tot el mèrit d’una cançó d’èxit al cantant o al grup. Però segurament aquest hit també ha triomfat gràcies a les aportacions del productor musical. Saps en què consisteix la seva feina?

Un productor musical s’encarrega d’un munt de detalls que van des de la gravació a la incorporació d’efectes, la gestió del pressupost i altres qüestions necessàries per convertir una idea musical en alguna cosa real.

Segons explica Ramir Martínez, professor de Microfusa, la producció musical consisteix a “l’ús de la tecnologia per transformar una idea musical en alguna cosa que puguem escoltar en un suport, ja sigui un CD o en un servidor a través d’streaming o descàrrega”.

Una producció per a cada estil

La producció musical varia molt segons el tipus de música. Generalment, amb la música clàssica o el jazz es porta a terme una gravació i després es passa a un suport, sense realitzar grans canvis ni modificacions en la música original.

La cosa canvia quan parlem de la música pop o electrònica. Llavors entra en joc la creativitat del productor musical, una tasca molt més complexa. El treball es realitza en l’estudi de gravació, on es poden afegir sons i efectes que l’artista i els músics no podrien fer en directe.

Els primers a treure partit de la producció musical van ser grups com els Beatles o els Beach Boys, afegint violins, sintetitzadors, mostres d’àudio invertides i altres efectes a les seves cançons.

Avui dia la producció musical ha canviat molt. “Amb la tecnologia digital hem fet un pas endavant“, explica Ramir Martínez. Per exemple, amb l’edició digital es pot aconseguir “un nivell de perfecció tècnica que abans no era possible”, assegura.

La música actual està traient molt partit a la producció musical amb mitjans digitals. Estils com el trap, el EDM, el techno o el house no sonarien igual sense passar per les mans dels productors musicals.

De fet, la figura del productor musical s’ha transformat i actualment té un perfil molt més artístic. És fàcil trobar productors musicals que també són creadors, DJ o cantants, com Martin Garrix, David Guetta, Skrillex, Brian Eno o Marc Parrot.

Les bases per a ser productor

Per ser productor musical el més important és conèixer i aprendre a gestionar els recursos de l’estudi i també els diferents programes de programari: Ableton Live, Pro Tools, Cubase o Logic Pro són algunes de les eines habituals.

Tot i que no és imprescindible, sí que és útil comptar amb coneixements musicals, sobretot pel que fa al ritme, l’harmonia i el llenguatge musical.

T’agradaria ser el creador del pròxim ‘hit’ musical? Troba tota la informació sobre el curs de producció musical de Microfusa.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorQuè són els VFX?
Article següentL’educació transforma el món

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here