Per què Rússia no participa als Jocs?

Rússia no podrà participar com a país als Jocs d'Hivern de PyeongChang, però els atletes russos podran competir sota una bandera neutra. (Andrej Isakovic / AFP)

El Comitè Olímpic Internacional penalitza a la delegació russa pels casos de dopatge en Sochi 2014

 Els Jocs d’Hivern de Sochi 2014, a Rússia, van acabar convertint-se en un escàndol per a l’esport rus. Després dels Jocs, es va descobrir que diversos atletes russos s’havien dopat: havien consumit substàncies il·legals per millorar el seu rendiment en la competició.

Davant aquest delicte, el Comitè Olímpic Internacional (COI) va decidir imposar un càstig molt sever a la delegació russa: Rússia no podria participar en els propers Jocs Olímpics d’Hivern.

Com a conseqüència, els atletes que van donar positiu en els controls tenen prohibit participar en competicions internacionals.

No obstant això, els atletes russos que no es van dopar sí que podran competir als Jocs d’Hivern de PyeongChang, encara que no com a representants de Rússia. En total, 169 atletes russos participaran sota una bandera neutra: la dels cèrcols olímpics.

Una llarga història de dopatge 

Les sospites han posat al descobert tota una xarxa de dopatge que implicava a esportistes, metges i tècnics encarregats d’analitzar les mostres.

El pitjor de tot és que les autoritats russes van intentar manipular les anàlisis de sang perquè no es descobrís. Els investigadors del COI creuen que aquest “programa de dopatge” està en marxa des de fa anys.

Rusia "operó un programa de dopaje patrocinado por el Estado" en los Juegos Olímpicos de Sochi en 2014 para proteger a sus atletas que habían dado positivo en controles antidopaje. Esta es la principal conclusión a la que llegó un informe elaborado por una comisión independiente de la Agencia Mundial Antidopaje, AMA, en el que se asegura "sin ninguna duda" que el laboratorio antidopaje de Moscú intervino y reemplazó las muestras con sustancias dopantes de sus deportistas. El Comité Olímpico Internacional (COI) deberá decidir si deja participar a Rusia en los Juegos Olímpicos de Río de Janeiro, que comenzarán el próximo 5 de agosto. #CortosBBC ##BBCShorts #Rusia #Dopaje #JJOO #AMA #COI #BBCMundo #BBCDeportes

A post shared by BBC News Mundo (@bbcmundo) on

De fet, es sospita que el propi govern hauria pressionat als atletes perquè prenguessin aquestes substàncies. D’aquesta manera, els esportistes farien una gran actuació, aconseguirien moltes medalles i Rússia guanyaria prestigi internacional.

No obstant això, els responsables de la recerca no han trobat proves que relacionin directament al govern rus amb el dopatge dels atletes. Per això el president de Rússia, Vladimir Putin, nega les acusacions i creu que es tracta d’una campanya política per danyar la imatge del país.

La manca de proves ha servit perquè el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS), l’òrgan que s’encarrega de resoldre disputes en assumptes relacionats amb l’esport, hagi decidit retirar les sancions a diversos atletes acusats de dopatge.

Tot i així, la llista de participants de PyeongChang 2018 ja està tancada i no és segur que aquests atletes puguin participar als XXIII Jocs d’Hivern.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here