Qui era Alfred Nobel?

L’enginyer i empresari Alfred Nobel, inventor de la dinamita i fundador dels Premis Nobel (Nobel Prize)

L’impulsor dels Premis Nobel va fer gran la seva fortuna gràcies a la dinamita

Alfred Nobel (1833-1896) va crear els guardons que porten el seu nom per reconèixer els grans descobriments que es fessin cada any en benefici de la humanitat. Però, qui era Nobel i què el va empènyer a crear els premis més importants i prestigiosos del món?

Alfred era fill de Andriette Ahlsell i Immanuel Nobel, un empresari suec que va fer fortuna a Rússia construint fàbriques, maquinària i armament pel govern rus. Alfred va estudiar enginyeria i química i va crear també els seus propis invents: durant el transcurs de la seva vida va registrar fins a 355 patents!

Un dels invents patentats per Nobel: un projectil de de balistita, un tipus d’explosiu. (Wikipedia)

Mai va casar-se i no va tenir fills. Per aquest motiu, va decidir que part de la seva fortuna s’utilitzés per crear uns premis que premiessin a grans pensadors i científics del camp de la física, la química, la medicina, la literatura i la pau.

L’inventor de la dinamita

Alfred era un noi tímid, curiós i molt intel·ligent. Li agradava molt llegir i parlava cinc idiomes: suec, rus, francès, anglès i alemany. Quan era petit, s’imaginava sent poeta (li agradaven molt Lord Byron i Shelley) però el seu pare va voler que entrés al negoci familiar.

Es va formar com a enginyer i químic amb alguns dels científics més importants de l’època. Seguint els passos del seu pare, que havia inventat mines i torpedes, Alfred va realitzar experiments amb la nitroglicerina, un material altament inestable i explosiu que s’havia descobert el 1846.

Arran de les seves recerques va inventar la dinamita, un explosiu que, desgraciadament, va tenir molt èxit. La gran demanda de dinamita durant les guerres europees que es van succeir en els següents anys van convertir a Alfred Nobel en un home molt ric.

Un dilema moral?

Alfred Nobel sempre es va considerar a ell mateix un pacifista, encara que la seva principal font d’ingressos va ser la producció i comercialització de dinamita, un explosiu que s’utilitzava sobretot a les guerres.

Encara que la seva biografia oficial no ho recull, la història explica que Nobel va crear els premis per compensar el dany que –indirectament– havia causat en inventar la dinamita. No obstant això, aquesta versió no està confirmada i la veritat és que Nobel mai va renegar del negoci de la guerra.

En una carta a l’activista pacifista Bertha von Suttner, Alfred Nobel assegurava que les armes tenien un efecte dissuasiu més gran que les manifestacions i les campanyes per la pau.

“El dia en què dos exèrcits s’enfrontin i s’aniquilin l’un a l’altre, estic segur que totes les nacions civilitzades del món retrocediran amb horror i desarmaran a les seves tropes”
ALFRED NOBEL

Nobel va morir l’any 1896. No va arribar a presenciar la terrible destrucció de la Primera Guerra Mundial per adonar-se de com d’equivocat estava.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here