Qui és qui al Brexit

El Brexit ha estat un procés llarg amb molts protagonistes, sobretot polítics. Aquestes són les cares més destacades d’un fet inèdit en la història de la Unió Europea: la primera vegada que un país membre vol deixar de ser-ho.

 

1Theresa May

Theresa May, del Partit Conservador, va ser nomenada primera ministra del Regne Unit després que el seu antecessor, David Cameron, perdés el referèndum del Brexit. May també era partidària de continuar formant part de la Unió Europea, però quan va ocupar el càrrec de primera ministra va dir que respectaria els resultats.

El març del 2017, May va activar l’Article 50 del Tractat de Lisboa per engegar el procés de desconnexió. L’acord amb els representants de la Unió Europea li ha valgut moltes crítiques del seu propi partit.

 

2Stephen Barclay

Stephen Barclay és el ministre britànic per al Brexit, el màxim responsable de les negociacions per part del Regne Unit. Barclay va ocupar el càrrec el 16 de novembre del 2018 i és el tercer ministre del Brexit des que van començar les negociacions, després de la dimissió de Dominic Raab i de David Davis.

Davis, un polític euroescèptic favorable a la sortida de la Unió Europea, va ser ministre del Brexit entre juny del 2016 i juliol del 2018, però va acabar dimitint per desavinences amb May.

 

3Donald Tusk

Com a president del Consell Europeu, Donald Tusk és un dels màxims representants de la Unió Europea i parla en nom dels 27 països membres.

Tusk i els representants de la resta de països de la UE han hagut de negociar amb el govern britànic, per redactar nous acords i lleis que defineixin la nova relació entre el Regne Unit i la UE.

 

 

4Michel Barnier

És el cap de l’equip negociador de la Unió Europea per al Brexit. Michel Bernier és un antic ministre francès amb una llarga trajectòria a les institucions europees, i coneix molt bé el funcionament del sector financer al Regne Unit.

Durant les negociacions, un dels seus principals objectius ha estat protegir els drets dels treballadors europeus a les empreses britàniques.

 

5Angela Merkel i Emmanuel Macron

Angela Merkel és la cancellera d’Alemanya i Emmanuel Macron és el president de França, dos dels països més influents de la Unió Europea.

Els governs alemany i francès no volien que el Regne Unit se n’anés de la UE però, després del resultat del referèndum, han liderat les negociacions per defensar els interessos dels 27 països membres restants.

 

6Nigel Farage

Nigel Farage és un polític anglès del Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP), que va liderar la campanya per convèncer els britànics que el millor era sortir de la Unió Europea.

El discurs populista de Farage va tenir molt èxit i va aconseguir transmetre la idea que, fora de la UE, seria més fàcil limitar l’arribada d’immigrants i que els ciutadans britànics tindrien més opcions de trobar feina o aconseguir una beca.

 

7David Cameron

David Cameron, del Partit Conservador, va convocar el referèndum quan era primer ministre per conèixer l’opinió de la població britànica. Cameron va intentar convèncer els votants per mantenir-se dins de la Unió Europea, encara que la majoria de membres del seu partit volien el contrari.

Després que la seva opció perdés el referèndum, Cameron va dimitir perquè no comptava amb prou suports dins del seu propi govern.

 

8Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon és la primera ministra d’Escòcia, una de les dues regions britàniques que van votar a favor de quedar-se a la Unió Europea.

Amb el resultat del Brexit en contra, Sturgeon va anunciar que convocaria un referèndum d’independència perquè els escocesos poguessin votar si volien separar-se del Regne Unit i així seguir dins d’Europa. Finalment, el referèndum no es va convocar.

Escòcia ja va celebrar un referèndum d’independència el 2014, en el qual van guanyar els partidaris de seguir formant part del Regne Unit (55%).

 

 

9Jeremy Corbyn

El líder del Partit Laborista britànic és el màxim representant de l’oposició al govern i al Brexit.

Després del referèndum, els laboristes no van poder fer res per impedir la sortida del Regne Unit, però sí que han pressionat perquè l’acord no sigui massa agressiu i es mantinguin alguns ponts amb Europa.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here