Quins drets tenen els nens?

L'educació és un dels drets més importants de la infància: assegurar l'educació significa oferir un futur als nens i les nenes del món. (Unicef / Palombi)

Tots els nens i nenes del món tenen els mateixos drets, sense importar el lloc en el que hagin nascut

Fa gairebé 30 anys es va signar la Convenció sobre els Drets del Nen (CDN), un document que recull els drets de tots els nens i nenes del planeta.

Fins avui, és el tractat internacional que més suport ha rebut. Ho van signar 195 estats, gairebé tots els països del món, la qual cosa demostra la importància de protegir als més joves sigui quin sigui el seu origen.

La CDN conté 54 articles, però pot resumir-se en aquests principis fonamentals: el dret a una vida saludable, a una educació de qualitat i a estar protegits contra la violència i qualsevol tipus d’abús.

Unicef i altres organitzacions treballen a les zones més vulnerables per millorar la salut dels més petits (Unicef / Kyaw Winn)

Uns drets especials

Malgrat existir una Declaració Universal de Drets Humans, els Drets dels Nens es van crear perquè els menors requereixen una protecció especial. Aquesta condició es recull a l’article 3: l’interès superior del nen.

Els drets del infants estan relacionats entre ells: tracten aspectes econòmics, socials, culturals o polítics, però tots són igual d’importants.

Per exemple, l’article 7 estableix que tots els nens tenen dret a tenir un nom i una nacionalitat i, per tant, a ser ciutadans d’un país amb plens drets.

D’altra banda, l’article 12 garanteix la llibertat d’opinió i d’expressió dels menors, un principi que també recull la Declaració dels Drets Humans.

Els nens tenen dret a tenir una família, a no ser separats dels seus pares i a reunir-se amb ells si es troben a un altre país. (Unicef / Mrazikova)

La Convenció també estableix una sèrie d’obligacions i responsabilitats pels adults que han de cuidar del benestar dels nens: líders polítics, pares, familiars, professors, metges i altres professionals.

Per això, la CDN té com a objectiu assegurar la protecció i la seguretat dels nens i eradicar l’explotació infantil.

A més de la Convenció, existeixen uns protocols que regulen l’actuació de les autoritats davant els problemes que afecten a menors a tot el món, com la venda de nens, la prostitució infantil o la participació de nens en conflictes armats.

Descobreix quins són alguns dels drets fonamentals de la infància.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here