El repte d’estudiar i ser esportista

El Programa Study&Play assessora a joves esportistes per aconseguir beques d’estudi i esport als Estats Units. (Fundació Rafa Nadal)

Esport i carreres universitàries van de la mà als Estats Units, on el sistema de beques esportives ajuda els joves a aconseguir els seus somnis

Per Cristina Sala

Compaginar estudis i esport no sempre és fàcil. Molts joves complementen els seus estudis al col·legi o l’institut amb activitats esportives, arribant inclòs a participar en competicions d’alt nivell.

Dediquen hores i hores a entrenar i millorar i, tot i així, molts d’ells abandonen l’esport a l’arribar a la universitat. Els horaris i l’exigència d’una carrera sovint són incompatibles amb la competició, almenys a Espanya.

A altres països, no sols és més fàcil estudiar i practicar esport d’alt nivell al mateix temps, sinó que aquest sistema es potencia des de les universitats. És el cas d’algunes universitats dels Estats Units.

El sistema de beques universitàries dels Estats Units incorpora programes per ajudar econòmicament a joves esportistes. (George Rose / Getty).

Al sistema estatunidenc, “les universitats competeixen entre elles, atraient a multitud de mitjans de comunicació, seguidors i aficionats locals, la qual cosa es tradueix en elevats ingressos per a la universitat”, afirma María Francisca Perelló, Directora de Projectes de la Fundació Rafa Nadal.

Study&Play, compaginant somnis

La Fundació Rafa Nadal promou la combinació d’estudis i esport a través del Projecte Study&Play, que des del 2015 ofereix als joves les ferramentes necessàries per optar a beques esportives a universitats estatunidenques.

A més a més, la Fundació atorga una ajuda addicional als estudiants amb dificultats econòmiques que no aconsegueixen una beca que cobreixi la totalitat de les despeses.

D’aquesta manera, es fomenta la pràctica esportiva i es donen oportunitats a joves que, d’altra manera, no podrien permetre’s accedir a aquests estudis. És el que li va ocórrer a l’Aintzane Castarlenas.

En el seu cas, a pesar d’aconseguir una bona beca gràcies als seus mèrits com a saltadora de perxa, l’ajuda de la universitat no era suficient per poder viure als Estats Units. Gràcies a Study&Play, Aintzane va poder complementar la seva beca i ara estudia Física a la Vincennes University d’Indiana.

Com explica María Francisca Perelló: “L’objectiu és evitar que els joves esportistes espanyols hagin d’escollir entre seguir formant-se acadèmicament o seguir entrenant i competint a un alt nivell esportiu”.

Una gran oportunitat per aquells que no es conformen amb elegir entre una de les seves passions. Estudiar i ser esportista no té per què ser incompatible.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here