La revolució dels treballadors

A Trèveris (Alemanya), la ciutat natal de Karl Marx, els semàfors mostren la seva imatge en honor seu. (Wolfgang Rattay / Reuters)

El filòsof Karl Marx va desenvolupar un nou pensament per donar poder als treballadors enfront de la gent rica

Aquest any es compleix el 200 aniversari del naixement de Karl Marx, un dels pensadors més importants de la història moderna.

Va néixer el 5 de maig de 1818 a la ciutat de Trèveris (actual Alemanya), en una família de classe mitjana acomodada, però de seguida es va interessar pels moviments socialistes que van aparèixer a Europa en aquella època.

Marx va revolucionar la manera de pensar i d’organitzar-nos en societat. A les seves obres analitza com les classes socials es reparteixen el poder i descriu la importància del treball per sostenir el nostre sistema polític.

Arran de la Revolució Industrial, la manera de treballar i produir va canviar completament. Durant el segle XVIII, la màquina de vapor va permetre produir, fabricar i comerciar a grans nivells, impensables fins llavors.

Les classes altes eren les propietàries de les instal·lacions i la maquinària, mentre que els treballadors eren els qui les feien funcionar per produir. No obstant això, els qui s’enriquien no eren els obrers amb el seu treball i el seu esforç, sinó els empresaris.

Davant aquesta situació, Marx desenvolupa la seva pròpia teoria: el marxisme. El socialisme estableix que els mitjans de producció han de pertànyer als treballadors (perquè puguin repartir els beneficis per igual), però Marx va un pas més enllà i reivindica la lluita de classes.

Per a Marx, el proletariat (els treballadors que venen el seu treball a canvi d’un salari) està limitat pel capitalisme, un sistema on el més important són els diners (el capital) i no la capacitat de treball i esforç. Per això, per més que treballin els obrers, al final qui s’enriqueix és el propietari.

Així, Marx defensa una revolució dels treballadors i treballadores que serveixi per canviar el sistema. L’anomenada “dictadura del proletariat” eliminaria la propietat privada i instauraria un sistema en el qual els treballadors tinguessin el poder.

L’objectiu és aconseguir una distribució equitativa de la producció per repartir la riquesa i acabar amb les desigualtats, igual que proposen altres teories com el socialisme o el comunisme. Marx va ser un dels intel·lectuals referents de la Revolució Russa de 1918.

Els seus llibres més coneguts són El manifest comunista i El Capital, però va escriure molts altres textos sobre política i economia. Al llarg de la seva vida, va reflexionar sobre com la desaparició de les classes podria ajudar a aconseguir un sistema més just.

Marx va haver de fugir d’Alemanya a causa de les seves idees. Al 1849 es va refugiar a Londres, on passaria la resta de la seva vida. Allí va seguir escrivint i desenvolupant les seves teories, col·laborant amb diferents associacions de treballadors comunistes. Va morir el 14 de març de 1883 als 64 anys.

#laguerracivilenfrancia Una Obra importante de la teoría marxista sobre el Estado, la Revolución y la lucha de clases. Marx basándose en la experiencia de la comuna de París de 1871 demuestra que el proletariado en el poder no debe contentarse con asumir la vieja maquinaria estatal, debe desmantelar dicha maquinaria y sustituirla por un nuevo tipo de estado, esta vez no separado de la sociedad, sino dispuesto a servirle, un estado de las mayorías, un estado que desde su nacimiento comienza a desaparecer hasta extinguirse, posibilitando, en su debido momento, la emancipación plena del hombre y la mujer, pasando del reino de la necesidad al reino de la libertad. ¡Honor y gloria a los comuneros de París de 1871! #marx #france #francia #paris #luchadeclases #Revolución #historia #politica #izquierda #comuna #comunadeparis #1871 #abril #mayo #emancipacion #estado #history #proletarios #trabajo #rojo #teoria #teorico #europa

A post shared by J J Diaz (@jjdiazdebate) on

Durant molt temps la seva obra va estar prohibida en alguns països amb governs capitalistes, que tenien por que les seves idees encenguessin una revolució. Però per a aquells que defensen els drets dels treballadors, les seves paraules sempre seran un referent.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here