Els robots del futur ja són aquí

Els robots cada vegada estaran més presents en les nostres vides. (Ana Jiménez)

La ciència i la tecnologia permeten desenvolupar robots que ens faran la vida molt més fàcil

Robots que cuiden de persones grans, braços mecànics que operen als quiròfans, microxips que s’implanten a la sang i detecten malalties… els robots cada vegada estan més presents en les nostres vides.

Els avanços tecnològics dels últims anys han permès crear noves màquines, més petites i intel·ligents, que ens ajudaran en el nostre dia a dia: a la feina, a casa, a les aules, als hospitals i fins i tot quan volem divertir-nos.

Robots que fa uns anys semblaven de ciència ficció, ara surten dels laboratoris per utilitzar-se al món real. Vols saber què ens ofereix el futur?

Medicina robotitzada

Fa anys que s’utilitzen robots cirurgians als hospitals de tot el món: màquines gegantes amb uns braços mecànics accionats pels metges. No obstant això, gràcies als avanços tecnològics aquests robots cada vegada són més precisos i permeten realitzar operacions més difícils.

 A Japó, la població del qual envelleix molt de pressa, cada vegada són més comuns els robots infermers: màquines amb braços que poden desplaçar-se i transportar a ancians o pacients amb mobilitat reduïda.

Però el futur de la tecnologia mèdica avança en un plànol molt més diminut. Actualment s’estan desenvolupant microrobots de menys d’1 mil·límetre per introduir dins del cos humà.

Injectats amb una agulla, aquests robots microscòpics permetrien recórrer el cos humà per dins. D’aquesta manera podrien descobrir-se malalties, tumors o ferides internes i començar a tractar-los abans que s’estenguin.

Aquest tipus de robots encara són un prototip però científics, enginyers i metges confien que podran salvar moltes vides.

Els reis dels algoritmes 

Estàs passant l’estona mirant les xarxes socials i, de sobte, apareix un anunci d’aquella caçadora tan guapa que vas estar mirant fa uns dies. Casualitat?

No, els responsables són els algorismes: fórmules matemàtiques que recopilen informació mentre navegues per internet per conèixer els teus gustos i interessos. Les pàgines web, xarxes socials com Instagram i cercadors com Google utilitzen aquesta informació per saber què t’agrada i personalitzar els anuncis.

Però els algorismes també tenen altres usos. Al 2016 un bufet d’advocats d’Estats Units va contractar a ROSS, un robot advocat que utilitza la intel·ligència artificial per analitzar milions de dades: lleis, sentències judicials, exemples de casos anteriors…

ROSS és capaç de processar quantitats immenses d’informació molt més ràpid, ajudant als advocats de carn i ossos a preparar els casos. A més, els algoritmes milloren amb l’ús i cada vegada afinen més la cerca del que necessitem.

Cases intel·ligents

La domòtica és la robòtica aplicada a les nostres llars: sistemes per regular les llums, pujar i baixar les persianes, encendre la calefacció quan fa fred… tot de manera automàtica.

Moltes cases ja funcionen d’aquesta manera, però la domòtica no ha deixat d’evolucionar. L’última novetat són unes polseres intel·ligents que fan que la casa s’adapti a cada inquilí.

Aquests dispositius porten un xip incorporat amb les preferències de cada persona: la temperatura ambient, la intensitat de la llum, el tipus de música que li agrada… Així, quan algú arriba a casa, l’habitació reacciona i regula la llum, el termòstat i fins i tot pot encendre la tele amb el seu canal preferit.

Res com arribar a casa i deixar que els robots s’ocupin de tot, oi?

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here