Senseis i sofistes: quan el professor t’acull a casa

Comptar amb un professor particular que ens ensenyi a casa és una gran experiència d'aprenentatge, que ens permet aprendre nous idiomes i cultures. (Getty)

Comptar amb un professor particular que ens ensenyi a casa pot fer-nos aprendre molt més

Per Júlia Bacardit

A l’Orient Llunyà, el mestre o ‘sensei’ era un ésser venerat del que calia aprendre. En japonès, sensei significa “el que ha nascut abans”. I qui millor per ensenyar-te que algú més gran, amb més experiència?

Si ens traslladem de l’Orient Llunyà a l’Antiga Grècia, veiem que també els grecs van descobrir les virtuts del mestre. Pels joves aristòcrates de l’antiguitat, el seu professor particular era un sofista, que significa “el savi”. D’aquí va sorgir el terme filosofia, “l’amor a la saviesa”.

Els sofistes eren professors errants que es desplaçaven de ciutat en ciutat per ensenyar als seus alumnes retòrica, l’art de parlar en públic que els adolescents necessitaven dominar per convertir-se algun dia en polítics respectats.

Si alguna assignatura ens costa més, el més útil és tenir un professor particular. El professor ens ensenya amb la seva actitud i les seves correccions.

Per parlar idiomes, no només es tracta de memoritzar llibres i aprovar exàmens. Amb un professor particular aprenem més, perquè quan estem amb algú que parla un altre idioma ens treu de la nostra zona de confort. I sortir de la comoditat és el primer pas per aprendre alguna cosa nova.

Els sofistes no imposaven exàmens, es limitaven a parlar i ensenyar a parlar als seus alumnes. Això és més difícil fer-ho en una classe, amb una altra desena d’alumnes, però un professor particular pot dedicar-nos tota l’atenció per fer-nos millorar.

Una llengua estrangera s’aprèn parlant i el millor és fer-ho tractant d’imitar a aquest algú que ha nascut abans, que ens orienta i ens corregeix.

A més, com que no hi ha llengua sense tradicions, sense cultura i sense paisatge, aprendre un idioma nou és molt més fàcil si vivim un temps al país on es parla la llengua que volem aprendre.

Rain or shine, Ireland’s Cliffs of Moher never cease to amaze us ? @lady_carax

A post shared by ESL Education (@esl_education) on

Els professors poden ensenyar-nos a ser més empàtics, més curiosos i més oberts amb el món. Si a més estan formats per ensenyar-nos la seva llengua materna i la seva cultura, els resultats pedagògics són molt més immediats.

Per a la gent que vulgui aprendre idiomes i submergir-se en una nova cultura amb un professor autòcton, que l’aculli a la seva pròpia casa i l’orienti a la història i tradicions del lloc, ESL Idiomes ofereix la possibilitat de fer-ho en una quinzena de països diferents.

Xinès, àrab, finlandès, japonès, txec, turc, anglès… El ventall de professors, llengües i possibilitats d’ESL al voltant del món és tan ampli i temptador com el propi coneixement.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorUna història mil·lenària
Article següentLa Xina: el gegant asiàtic

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here