Smithsonian: una ciutat de museus  

L’Smithsonian Institution Building, conegut com ‘El castell’, va ser el primer edifici de la institució. (Getty)

La Institució Smithsonian comprèn diversos museus, centres de recerca, galeries d’art i fins i tot un zoo a la ciutat de Washington

L’Smithsonian és la institució museística més gran del món: reuneix 17 museus, 9 centres de recerca i un zoo a Washington, la capital d’Estats Units, a més de 200 museus i institucions repartits per diferents ciutats del país.

El Museu d’Història Natural, el Museu Aeroespacial, l’Observatori d’Astrofísica, el centre d’estudis de la Cultura Afroamericana, centres de recerca mediambiental, arxius, biblioteques…

Es tracta d’una institució pública, per la qual cosa l’entrada és gratuïta a totes les seves instal·lacions. Al voltant de 30 milions de persones visiten cada any algun dels museus de l’Smithsonian.

Un dels més populars és El Castell, que és com es coneix el primer edifici de l’Smithsonian. Va ser inaugurat al 1855 i actualment acull les oficines del museu.

Durant els seus 170 anys d’història, la institució ha anat creixent i s’ha adaptat als nous temps. Per exemple, es pot realitzar una visita virtual al Museu Nacional d’Història Natural, un dels museus més visitats que es va fer famós a la pel·lícula Nit al Museu 2.

Història, ciència, tecnologia i… cinema!

L’Smithsonian és un museu poc convencional i, a més d’explicar el passat, dedica molts dels seus espais i exposicions a interpretar el present.

A més dels centres dedicats a la naturalesa, l’art, la ciència i els avanços tecnològics, una part important de les exposicions es dedica a la història nord-americana: des dels nadius americans a l’American Way of Life més moderna.

Al Museu Nacional d’Història Americana s’afegeixen un centre destinat a explicar el llegat dels Nadius Americans i un altre per donar a conèixer els orígens i influències de la cultura africana a Estats Units.

Les exposicions també serveixen per mostrar la influència de l’art i les ciències en la nostra forma de vida.

Per exemple, diversos objectes de la pel·lícula ‘Blanck Panther’ de Marvel es mostraran al Museu Nacional d’Història Afroamericana com a reconeixement a la feina feta per reivindicar la cultura africana.

El llegat de James Smithson 

Aquest conjunt de museus va ser batejat en honor al científic britànic James Smithson (1765-1829). Al seu testament, Smithson va deixar escrit que deixava la seva fortuna al govern d’Estats Units per fundar una institució destinada a promoure i difondre el coneixement.

Des del principi, un dels objectius era impulsar la recerca científica i la Institució es va convertir en un referent que col·laborava amb institucions científiques i museus de tot el món, sobretot en l’àmbit meteorològic.

Una altra de les funcions del nou museu era acollir les col·leccions nacionals. Entre 1838 i 1942, una expedició d’exploradors de la Marina dels Estats Units va estar donant la volta al món i va tornar amb milers d’exemplars d’animals, plantes i objectes de cultures de tot el planeta.

Al llarg de gairebé dos segles, la Institució Smithsonian ha rebut donacions de filantrops i col·leccionistes fins a emmagatzemar més de 150 milions d’objectes i peces entre tots els seus museus.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here