Oscar: la somiada estatueta daurada

Per molt que ho desitgin tots els nominats, només uns pocs afortunats i afortunades podran endur-se l'Oscar a casa. (Ralf Hirschberger/Getty)

El premi de cinema més famós del món mesura 34 centímetres i pesa gairebé 4 quilos

“Us mentiria si digués que és la primera vegada que faig aquest discurs. Ja ho feia amb 8 anys davant del mirall del lavabo amb un pot de xampú. Però ara ja no és un pot de xampú!”. Així va començar el seu discurs l’actriu Kate Winslet quan va guanyar l’Oscar a millor actriu al 2009.

És una bona prova que demostra que tots els nominats somien amb endur-se la famosa estatueta daurada a casa. Però d’on surt aquesta figura?

El premi va néixer poc després que es fundés l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Estats Units al 1927. La idea era crear uns guardons per premiar les millors produccions.

El trofeu va ser dissenyat per Cedric Gibbons, el director d’art de la companyia cinematogràfica Metro Goldwyn Mayer, i l’escultor George Stanley va ser l’encarregat de donar-li forma.

En un primer moment, el guardó es va anomenar Premi de l’Acadèmia al Mèrit, però amb els anys va acabar amb el famosíssim nom de “Oscar”. Hi ha diverses teories sobre com es va acabar anomenant-se així.

En aquests 90 anys d’història, l’estatueta segueix sent fidel al disseny original i només s’ha modificat la base sobre la qual se sustenta.

El trofeu representa a un cavaller amb una espasa damunt d’un rotllo de pel·lícula que representa les cinc especialitats del cinema: productors, directors, guionistes, actors i tècnics.

#oscars in waiting

A post shared by The Academy (@theacademy) on

L’estatueta mesura una mica més de 34 centímetres, pesa 3,85 quilos i està feta de bronze amb una capa d’or de 24 quirats. Només durant la Segona Guerra Mundial, a causa de la falta de metall per fabricar-los, els trofeus es van fer amb guix pintat.

Des de fa alguns anys, els guanyadors han de signar un contracte que estableix que no poden vendre la figura sense abans oferir-la a l’Acadèmia de Cinema, que té prioritat de compra i que li ha posat un valor simbòlic d’1 dòlar.

Encara que el nombre de nominats i categories es coneix abans de la gala, és molt difícil saber quantes estatuetes es repartiran perquè no se sap quantes persones comparteixen un premi. Les que sobren es guarden a l’Acadèmia fins a la gala de l’any següent.

Fins al moment s’han atorgat més de 3.000 Oscars. Qui seran els afortunats que les hi portaran aquest any?

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here