Tecnologia aplicada a la creació musical

Amb una DAW pots crear música a casa. (Wikipedia)

Les noves tecnologies permeten que avui puguis crear música amb només un ordinador i a casa

Per Judith Vives

Les noves tecnologies han transformat la indústria musical i avui en dia gairebé tothom pot crear música des de casa: només es necessita un ordinador, alguns programaris específics i que arribi la inspiració.

En el passat, les persones que volien crear música i registrar-la en un suport necessitaven mobilitzar un equip de professionals i disposar d’un estudi de gravació. Això resultava força complex i car i no estava a l’abast de qualsevol.

En l’actualitat, si disposes d’un ordinador pots tenir una estació de treball d’àudio digital, coneguda com DAW (Digital Audio WorkStation).

Es tracta d’un software específic que permet crear música i “registrar les idees musicals que tinguem“, explica Andrea Riba, professora de Producció i Llenguatge Musical a Microfusa.

Entre els programaris més populars per crear música digital destaquen Ableton Live, el programari d’Apple Logic Pro, Reason o Pro Tools. En el curs de Producció musical de Microfusa pots aprendre a utilitzar aquests programes de manera professional.

Si a les bases musicals que hem creat amb la nostra DAW volem afegir sons externs com la veu d’un cantant, necessitarem una targeta de so externa o interfície: aquest petit aparell permet connectar micròfons o instruments musicals i gravar-los en l’estació de treball.

El llenguatge digital per a la música

La tecnologia ha transformat també el llenguatge musical. Tradicionalment, la música s’escrivia en una partitura, però en el món digital el llenguatge de la música es diu MIDI (Musical Instrument Digital Interface).

El llenguatge MIDI permet als ordinadors i programes entendre la informació que els arriba dels instruments musicals.

Amb un petit aparell que recorda a un teclat, podem convertir els sons en llenguatge MIDI: quan premem una tecla es crea una nota MIDI, i això facilita molt la tasca de crear música. “Així qualsevol persona pot crear música, tingui formació o no, ja que no calen els coneixements musicals”, explica Riba.

Tot i així, comptar amb formació i cultura musical et permet crear obres de major riquesa musical.

Com veus, la tecnologia ha reinventat la manera de crear i gravar música. Si vols dedicar-te professionalment a aquest món, consulta l’oferta de cursos de Microfusa.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Catalán | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here