Tempestes tropicals: els conceptes clau

Després de l’Irma, la tempesta tropical José s’ha convertit en huracà en arribar a vents sostinguts de 120km/h (EFE)

Les tempestes tropicals són bastant habituals a les notícies. Són tempestes amb molta força que provoquen importants destrosses i pèrdues al seu pas. Però, què les diferencia?

 

Tempesta tropical

Huracans, tifons i ciclons són el mateix fenomen meteorològic: una forta tempesta que es produeix a la zona del tròpic, la part central del globus terrestre (si mires el mapa, l’horitzontal).

En aquesta zona del planeta, les temperatures són sempre més altes, per sobre dels 26ºC. Aquest clima facilita que l’aigua s’evapori i es creïn les dinàmiques que produeixen les tempestes tropicals. Quan l’aigua s’evapora, l’aire calent s’eleva i deixa un buit a sota que absorbeix més aigua del mar, en un cicle continu que només s’atura en arribar a terra.

Les tempestes tropicals van creixent de mida i força fins que s’apropen a terra. (Raúl Camañas)

Per ser classificat com huracà, tifó o cicló, el vent de la tempesta ha d’arribar a una velocitat de 119km/h.

 

Huracà, tifó o cicló?

Llavors, què diferencia un huracà, un tifó i un cicló? Simplement, el lloc del tròpic on es produeixen.

A l’oceà Atlàntic, Nord de Mèxic i el nord-est de l’oceà Pacífic s’anomenen huracans, en honor a Hurican, el déu del mal del Carib. Els huracans es produeixen entre els mesos de juny i novembre.

A la zona nord-est del Pacífic, les mateixes tempestes es s’anomenen tifons, en honor a Tifó, una divinitat grega relacionada amb els huracans. Finalment, a l’oceà Índic s’anomenen ciclons.

Els huracans, tifons i ciclons es formen a la zona del tròpic, on el clima càlid facilita la creació d’aquestes tempestes. (Wikipedia)

L’escala Saffir-Simpson

Les tempestes tropicals poden dividir-se en 5 categories depenent de la seva força i capacitat de destrucció.

L’escala Saffir-Simpson classifica aquests fenòmens meteorològics segons la velocitat del vent: des de la categoria 1, a partir dels 119 km/h (quan una tempesta es considera tempesta tropical), fins la màxima categoria, quan es superen els 250 km/h.

Les part d’un huracà

Un huracà, tifó o cicló és més que un remolí de pluja i vent. Aquestes tempestes mesuren centenars de quilòmetres d’ample i es divideixen en tres parts.

Al centre dels huracans es genera l’anomenat “ull”, una columna vertical on no hi ha núvols i les condicions meteorològiques són més calmades. Acostuma a tenir un diàmetre d’entre 30 i 65 quilòmetres.

La paret de l’ull es on es concentren els vents més forts i les pluges més intenses.

Finalment, hi ha les bandes plujoses, una espiral de núvols que giren al voltant de l’ull i en sentit contrari a l’hemisferi sud, i en el sentit contrari a les agulles del rellotge a l’hemisferi nord.

Les tempestes tropicals es divideixen en tres parts: l’ull, la paret de l’ull i les bandes plujoses (Wikipedia)

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here