Les tres grans voltes

El grup de l'escamot durant l'etapa 12 del Gir d'Itàlia (Reuters)

El Mundial i les proves ciclistes dels Jocs Olímpics completen el quintet de competicions més importants

El Tour de França, el Gir d’Itàlia i la Volta a Espanya són conegudes com les Tres Grans voltes ciclistes. Són un clàssic de maig a setembre i són molts els que les segueixen, gairebé sempre, a l’hora de la migdiada que és quan ho retransmeten per televisió.

Els principals equips participen en les tres competicions, encara que els protagonistes no són sempre els mateixos. De fet, l’australià Adam Hansen és famós per ser el ciclista que més vegades ha competit a les tres de manera consecutiva.

El Mundial i les proves ciclistes dels Jocs Olímpics completen el quintet de grans proves ciclistes del món.

El Tour

Chris Froome és acompanyat pels seus companys de l’equip Sky després de declarar-se vencedor del Tour de França al 2015. (Reuters)

El Tour de França és el més antic de les tres grans competicions ciclistes per etapes del món: la primera edició es va celebrar l’any 1903.

Els esportistes que participen al Tour tenen un objectiu clar: poder pujar al pòdium amb el mallot groc. Això significarà que ha estat el guanyador de la prova després de les 21 etapes que acostumen a sumar al voltant de 3.000 quilòmetres.

El Gir

El ciclista holandès Tom Dumoulin celebra amb els seus compatriotes la seva victòria al Gir d’Itàlia durant la celebració a Maastricht, Holanda . (Robin Van Lonkhuijsen / EFE)

Sis anys després del primer Tour, Itàlia va engegar la seva pròpia competició ciclista: el Gir d’Itàlia.

La prova compta també amb 21 etapes, el recorregut canvia cada any però sempre té una Cima Coppi, que és com es denomina el port més alt que han de pujar els ciclistes i que pren el nom de l’històric ciclista Fausto Coppi.

Els esportistes locals aprecien molt la competició i prova d’això és que dos de cada tres ciclistes que pugen al podium són italians. La maglia rosa és el mallot que llueix el líder i el seu color rosa coincideix amb el de les pàgines del diari La Gazzetta dello Sport, organitzador de la prova.

La Volta

La Volta a Espanya, la tercera de les grans proves ciclistes, es va estrenar el 1935. Les 21 etapes que formen part del recorregut varien cada any i es disputen durant tres setmanes. Ja és habitual que els ciclistes que no han aconseguit els seus objectius al Gir o al Tour, provin de fer-ho a la Volta.

A diferència de les altres dues grans proves europees, el mallot que identifica el líder de la competició ha anat canviant de color, encara que des de fa uns anys es manté el color vermell.

El Mundial

Peter Sagan amb l’or després de guanyar el Mundial de Doha (Karim Jaafar / AFP)

Més enllà d’aquestes tres voltes, el Campionat Mundial de Ciclisme és la competició internacional més important. La prova es disputa en una única etapa i el país que l’acull canvia cada any des que es va celebrar per primera vegada eL 1927.

El ciclista que guanya la prova aconsegueix el mallot arc iris (blanc amb cinc bandes amb els colors olímpics) que podrà portar a totes les competicions a les quals participi.

A més de la categoria principal de ruta, amb els anys s’han afegit les proves de contrarellotge individual, contrarellotge per equips, la categoria femenina i la de joves.

El ciclisme als Jocs Olímpics 

 

El ciclisme és un dels esports històrics dels Jocs Olímpics moderns, des que es van recuperar a Atenes el 1896.

Igual que el campionat mundial, la prova ciclista de les Olimpíades consta d’una única i llarga jornada i no de diverses etapes. A més de la prova en ruta també es competeix a les modalitats de pista, muntanya i BMX.

Informa’t de tot a Junior Report.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here