Un viatge al Món Antic

El Museu Britànic de Londres té una de les col·leccions d'història més impressionants del món. (Getty Images)

El British Museum reuneix una de les col·leccions d’art antic més importants del món

Imagina’t entrar en una sala i estar envoltat de sarcòfags i tresors de l’Antic Egipte. Creuar un passadís i trobar-te amb el fris del Partenó, un dels temples més famosos de l’Antiga Grècia. O contemplar la pedra Roseta, que va permetre desxifrar l’enigma dels jeroglífics.

El British Museum de Londres és el principal museu d’història del Regne Unit i un dels més importants del món. La seva col·lecció té més de 8 milions d’objectes, inclou peces dels cinc continents i de totes les èpoques, des de la prehistòria fins a l’edat moderna.

L’entrada al museu és gratuïta, seguint la voluntat del seu fundador. Cada any, milions de persones de tot el planeta visiten el British Museum.

Caminando por las salas del British Museum te topas de pronto casi sin querer con esta joya, La legendaria piedra Rosetta.Encontrada en Egipto por el ejército Napoleónico en 1799, es un descubrimiento excepcional, contiene un mismo texto en 3 escrituras diferentes, Griego antiguo, Domótico, y.. ahora viene lo mejor, Jeroglíficos! Con lo cual os podéis imaginar, gracias a esta piedra se empezaron a descifrar y a entender los enigmáticos Jeroglíficos, aquí se abría una nueva puerta de conocimiento a la civilización Egipcia. El texto de la piedra habla de "las cosas buenas" que hizo Ptolomeo V , el que fue tatarabuelo de ?"La Reina de Egipto", Cleopatra. La historia, es fascinante ? . . . #egipto #britishmuseum #arteantiguo #art #historylover #historiadelarte #history #ptolomeo #cleopatra #egypt #museum #napoleon #london #phographer #picoftheday #europe #huaweip8lite #fotografo #fotografia #rosettastone #piedraroseta #jeroglificos #adventure

A post shared by Chris Bentzz (@chris_bentzz) on

De col·lecció privada a museu públic

El museu deu la seva existència a Sir Hans Sloane (1660-1753) un metge d’origen humil que va aconseguir fer fortuna gràcies a la seva professió. A més de cuidar de la salut de la reialesa i dels aristòcrates anglesos, també sentia una gran curiositat pel món natural.

Sloane era un gran col·leccionista: tenia llibres i manuscrits antics, monedes i peces de l’època clàssica, quadres, estatuetes, animals dissecats, llavors i plantes… Va arribar a reunir més de 71.000 objectes que ell mateix aconseguia durant els seus viatges o comprava a altres viatgers de les colònies angleses.

Conscient del valor de la seva col·lecció, Sloane va donar totes les peces al Parlament britànic amb la condició de crear un museu al qual tothom tingués accés. Així va ser com el British Museum es va convertir en el primer museu públic de la història. 

Després d’anys de catalogar i distribuir tots els elements de la col·lecció de Sloane, el Museu va obrir les seves portes el 15 de gener de 1759. Durant el segle XVIII rebia unes 5.000 visites anuals; avui dia, més de 5 milions de persones el visiten cada any.

La història del món en un museu

Durant més de 250 anys, el British Museum ha anat incrementat la seva col·lecció gràcies a les donacions privades i a les exploracions en llocs arqueològics impulsades pel museu.

A més d’escultures i monuments de l’Antic Egipte i la Grècia Clàssica, també hi ha objectes de civilitzacions de l’antic Orient Mitjà, com els lleons alats de l’antic Imperi Assiri, amb gairebé 3.000 anys d’antiguitat.

El British també guarda objectes de diferents països del Sud-est Asiàtic que recorren més de 8.000 anys d’història: joies, monedes, teles, petits objectes quotidians, amulets, instruments… A més d’albergar la col·lecció més gran de porcellana xinesa d’Europa.

De l’altre costat de l’oceà Atlàntic, existeixen col·leccions de cultures precolombines amb gots ornamentals i estatuetes d’or de l’Imperi Inca. I dels viatges expedicionaris al Pacífic, existeixen estàtues i ídols de la Polinèsia i fins i tot l’estàtua d’un moai de Rapa Nui, portat des de la mateixa illa de Pasqua.

Els governs dels països d’on procedeixen aquestes peces reclamen que siguin retornades, ja que la majoria van ser sostretes sense permís.

No obstant això, el Museu Britànic defensa la seva labor de conservació per assegurar la preservació del patrimoni històric i poder mostrar-lo a la resta del món.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here