Víctimes masculines en silenci  

La campanya australiana 1in3 recorda que una de cada tres víctimes de la violència de gènere és un home. (Oneinthree.au)

Els homes maltractats per les seves parelles s’enfronten a burles i a la manca de credibilitat per les seves denúncies

La gran majoria de víctimes de la violència de gènere són dones agredides per homes. Per aquest motiu, sovint s’utilitza l’expressió violència masclista com a sinònim de violència de gènere, però en realitat són diferents.

Les víctimes de violència masclista acostumen a amagar la situació d’abús que pateixen per por de les represàlies de l’agressor o per vergonya a ser jutjades per la gent. Però els casos de violència masclista són tan greus i tan freqüents que reben una gran atenció per part dels mitjans de comunicació.

No obstant això, la violència masclista no és l’únic tipus de violència de gènere. Existeixen casos d’homes que són víctimes de maltractament per part de dones, encara que es tracta de casos molt menys coneguts.

Quan els homes són les víctimes

La violència de gènere contra els homes es produeix quan són maltractats físicament per la seva parella (una dona), amenaçats o menyspreats. Es tracta d’un problema que també afecta a tots els països, com demostren les denúncies.

En alguns casos, són pressionats per les seves parelles i acaben obeint les ordres per por de ser agredits. En altres ocasions, sense que necessàriament hi hagi violència física, els homes se senten angoixats per un excés de responsabilitats a la llar.

A diferència dels casos de dones que pateixen la violència masclista, els casos de violència de gènere amb víctimes masculines no acostumen a aparèixer a les notícies.

A més de ser menys habituals, els homes agredits s’enfronten a les burles i manca de credibilitat per part del seu entorn. Molts pensen que els acusaran de covards o de ser poc homes si confessen que reben maltractaments per part d’una dona.

Un dels casos que va aparèixer als mitjans de comunicació de tot el món va tenir lloc l’any passat a Argentina, quan un home va morir apunyalat per la seva dona. El més greu d’aquest crim és que, quan la víctima va anar a denunciar a la seva dona a la comissaria, els agents que el van atendre es van burlar d’ell.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here