La violència de gènere, un problema global  

No existeixen dades oficials, però es calcula que a tot el món milions de noies i dones han estat víctimes de la violència masclista. (Getty)

Aquest tipus d’agressions es reprodueixen a tots els països i afecten sobretot a dones i nenes

La violència de gènere és un problema que afecta a persones a tots els països del món. Segons l’Organització de les Nacions Unides (ONU), es tracta “d’una de les més devastadores violacions dels drets humans”.

La gran majoria de víctimes de la violència de gènere són nenes i dones. No obstant això, en algunes regions i països, aquestes agressions no són reconegudes com a tals, ja que formen part dels dinàmiques socials en les que els homes imposen el seu domini en societat.

Segons l’informe 2017 de Nacions Unides, entre 2005 i 2016, gairebé una de cada cinc dones entre 15 i 49 anys havien experimentat violència física o sexual en mans de la seva parella.

Com a part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, l’ONU treballa per eradicar aquesta xacra. L’Objectiu 5 pretén aconseguir la igualtat de gènere i empoderar a totes les dones i nenes dels cinc continents per a l’any 2030.

Malgrat les iniciatives a nivell local, regional o global, els casos de maltractaments, abusos i feminicidis (assassinats de dones per raó del seu sexe) es reprodueixen a tot el món. En alguns casos, l’extrema violència i crueltat han fet que apareguin en mitjans de comunicació internacionals.

Al 2001, a Veneçuela, la jove de 18 anys Linda Loaiza va ser raptada per Luis Carrera Molina. L’home la va mantenir captiva, la va violar i va torturar durant quatre mesos. Linda va aconseguir escapar i demanar ajuda quan l’agressor la donava per morta.

La societat espanyola ha seguit molt de prop la resolució del cas de La Manada, un grup de cinc nois que van violar a una noia de 18 anys durant els Sant Fermins de 2016. Els cinc van ser condemnats per un delicte d’abús sexual (no d’agressió), la qual cosa va provocar les crítiques de la població i fins i tot d’alguns jutges.

Més enllà de les dones agredides per les seves parelles, en alguns casos la violència de gènere provoca víctimes col·laterals.

És el cas de l’assassinat de Jiang Che, una jove de La Xina que intentava protegir a una amiga que patia abusos. Jiang Che havia acollit al seu apartament a la víctima, però quan l’ex parella d’aquesta va anar a buscar-la allí, va apunyalar a Jiang Che perquè la seva exparella se sentís culpable.

A Brasil, una dona és assassinada per la seva parella cada dues hores. Fran va patir abusos i maltractaments per part del seu marit durant més de 12 anys; ell era tan violent, que va arribar a assassinar al pare i el germà de Fran com a amenaça. Al final, gràcies al suport de la casa d’acollida Noeli do Santos, va aconseguir escapar.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here