Pobresa: les conseqüències de viure en un món desigual

Les taxes de pobresa elevada es troben sovint a països petits, amb economies febles i afectats per conflictes. (Bienvenido Velasco / EFE)

El primer objectiu dels ODS pretén erradicar la pobresa extrema, que afecta més de 700 milions de persones a tot el planeta

Posar fi a la pobresa en totes les seves formes i a tot el món per a l’any 2030 és l’objectiu número 1 en la llista d’Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Des del 2000 la pobresa s’ha reduït a la meitat, però encara queda molta feina a fer.

Una part molt important de la població mundial no pot satisfer algunes necessitats bàsiques com una alimentació correcta, la salut, l’educació o l’accés a aigua potable.

L’ONU considera que estan per sota del llindar de la pobresa totes aquelles persones que viuen amb menys de 2 dòlars al dia. La majoria de les persones afectades per la pobresa extrema es concentren a dues regions: l’Àfrica subsahariana i l’Àsia meridional, dos territoris que inclouen més de 50 països.

La pobresa també afecta el desenvolupament dels nens i limita les seves opcions de futur. A tot el món, un de cada quatre infants menors de cinc anys té una alçada que no és adequada per a la seva edat.

View this post on Instagram

Mira estas cifras: ? 821 millones ? 1 de cada 9 No es una simple estadística, se trata de la cantidad de personas que pasan hambre en el mundo. Estas cifras fueron dadas a conocer este martes por varias agencias de la ONU y revelan que el hambre aumentó de nuevo en 2017 después de un prolongado declive. ¡Es demasiado! Estos niveles son inaceptables. Entre ellos debemos contar a 151 millones de niños menores de 5 años que sufren retraso del crecimiento por la falta de comida. Los principales factores fueron los conflictos y los fenómenos meteorológicos extremos. Se deben tomar acciones urgentes porque a este ritmo no lograremos las metas trazadas en los #ObjetivosMundiales para lograr el #HambreCero. ? : WFP/Jacques David #SOFI2018

A post shared by Naciones Unidas (@nacionesunidas) on

 

Les causes de la pobresa

La pobresa té moltes causes, depenent del context i la zona del planeta. Als països occidentals, on es concentra gran part de la riquesa mundial, la pobresa es manifesta en situacions com la desocupació o l’exclusió social.

Les Nacions Unides adverteixen que hi ha 30 milions de nens que creixen pobres als països més rics del món.

D’altra banda, els països pobres són més vulnerables a les crisis econòmiques, els desastres naturals i les condicions meteorològiques extremes com huracans, inundacions o terratrèmols.

Els països pobres tenen economies poc productives i són més fràgils davant els conflictes, per això depenen de l’ajuda internacional. A més a més, tenen poca representació en les institucions globals, motiu pel qual tenen menys influència en la presa de decisions que afecten el planeta.

La pobresa afecta també les persones que no la pateixen directament. Les desigualtats socials tenen un impacte molt negatiu en el desenvolupament dels països, que són més vulnerables a l’increment de les tensions polítiques i els conflictes.

Per això, per posar fi a la pobresa als països pobres, cal aconseguir que desenvolupin un sistema econòmic fort i inclusiu, que promogui activitats sostenibles amb el planeta i incorpori la igualtat de gènere en tots els àmbits.

Erradicar la pobresa al món depèn de governs, institucions, empreses… i també de cadascun de nosaltres! Els ciutadans hi podem col·laborar individualment, impulsant polítiques i projectes que afavoreixin una societat més justa i igualitària. T’hi apuntes?

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here