17 objectius per canviar el món

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible impliquen governs, empreses i ciutadans per transformar el món. (ONU)

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible marquen objectius comuns de tots els països per fer del món un lloc millor

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són 17 propòsits elaborats en el marc de l’Agenda 2030 de l’ONU. La finalitat d’aquests objectius és aconseguir una manera de viure més sostenible: complir amb les nostres necessitats actuals sense comprometre el nostre futur.

Entre els 17 ODS s’inclouen objectius com cobrir les necessitats bàsiques (aigua neta, alimentació, salut i benestar), promoure el desenvolupament i millorar la convivència a través de l’educació, la igualtat de gènere, el consum responsable i la pau.

Qui els ha creat i com s’apliquen?

Els ODS es van crear en el marc de l’Agenda 2030, el pla d’actuació de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

Presentats el 2015, aquests objectius es basen en els vuit Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) de l’any 2000, que ja incloïen propòsits com reduir la pobresa extrema, combatre la SIDA o universalitzar l’ensenyament primari, entre altres.

Governs, empreses i organitzacions van unir esforços per complir els Objectius del Mil·lenni durant el període 2000-2015. Ara, els ODS s’han creat per continuar aquest esforç col·lectiu.

Cap país està obligat a complir-los per llei, però sí que tenen l’encàrrec de fer-ne un seguiment a escala nacional i de recopilar dades fiables per analitzar els resultats de les seves polítiques.

 

Qui són els actors principals?

Les Nacions Unides (ONU) són un organisme internacional compost per 193 estats del món, amb capacitat per intervenir davant de problemes globals com la guerra o la pobresa.

Aquesta organització també actua com a fòrum per als seus estats membres, com en l’Assemblea General de Nacions Unides que cada any se celebra a Nova York.

L’ONU està composta per representants de tots els països membres, que han definit els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Per això, l’ONU és el principal actor encarregat d’impulsar i complir els ODS.

Però els governs dels estats membres, la societat civil i el sector privat també han de contribuir a complir aquests objectius.

El Fons per als Objectius de Desenvolupament Sostenible és una institució que promou el desenvolupament sostenible a través de diferents projectes de cooperació a l’Àfrica, l’Àsia, l’Amèrica Llatina i els Estats Àrabs.

En total, 22 països contribueixen a aquest fons per fer realitat projectes que ajuden més de 3,5 milions de persones que es troben en una situació vulnerable.

Què podem fer nosaltres?

Nosaltres també podem fer-hi la nostra contribució i participar en els ODS, tant des de casa com sortint al carrer per col·laborar amb iniciatives de la societat civil.

Podem seguir de prop les notícies sobre els ODS, firmar peticions, informar-ne la família i els amics, i d’altra banda també podem utilitzar mitjans de transport sostenibles i reciclar.

Per saber què més pots fer, consulta la Guia dels Ganduls per Salvar el Món.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here