Animals que sobreviuen sota zero

El tardígrad o "os d'aigua" pot suportar temperatures de fins a 270ºC sota zero. (Wikipedia)

Et presentem cinc animals que viuen i s’alimenten als llocs més freds del planeta

Quan pensem en animals resistents a les baixes temperatures, pensem en les morses o l’os polar. Però hi ha molts altres animals que viuen sota zero, i n’hi ha de ben curiosos.

Granota de la fusta

Les granotes de la fusta salvatges són éssers increïbles: poden congelar-se i sobreviure quan les temperatures tornen a pujar. Aguanten vives fins als -18ºC.

Aquests petits amfibis viuen principalment als boscos d’Alaska i el Canadà i fan uns 7 centímetres.

La granota de la fusta pot ‘congelar’ el seu cos per sobreviure a temperatures extremes. (Wikipedia)

Banyarriquer roig

Malgrat el seu color vermellós, aquest escarabat no viu pas al desert, sinó al nord d’Alaska i del Canadà i pot sobreviure a temperatures que arriben a -58ºC. I les seves larves, fins i tot a -100ºC!

Al seu interior acumula proteïnes anticongelants i glicerol (una mena d’alcohol); aquesta combinació forma una substància que només es congela a temperatures molt més baixes que l’aigua.

Per això, quan les temperatures baixen sota zero, el banyarriquer es deshidrata (al seu cos hi ha menys aigua, que es congela abans) i augmenta la proporció d’elements resistents al fred.

Les larves del banyarriquer roig poden aguantar fins a 100ºC sota zero. (Wikipedia)

Arna àrtica

Les arnes Gynaephora groenlandica viuen al cercle polar àrtic, a Groenlàndia i el Canadà.

Aquesta espècie d’insecte pot sobreviure a temperatures de -60ºC i passa gairebé el 90% de la seva vida congelada. A diferència de les arnes que viuen en climes més càlids, aquesta espècie hiberna durant molt més temps per aguantar el fred.

És l’arna amb una esperança de vida més llarga: un estudi recent suggereix que pot viure fins a 7 anys. N’hi ha altres espècies que només viuen alguns dies, com la de la roba.

A diferència de les arnes de la roba, l’arna àrtica pot viure fins a 7 anys. (Wikipedia)

Aranya saltadora de l’Himàlaia

Aquesta espècie d’aranya viu a uns 6.700 metres d’altitud a la serralada de l’Himàlaia, on hi ha la muntanya de l’Everest. Possiblement és l’animal que viu a més altitud.

Actualment encara es desconeix quines temperatures pot suportar aquest aràcnid, segons Stefano Mammola, doctor en biologia i biotecnologia aplicada i expert en aranyes. Mammola explica que “l’espècie es coneix només gràcies al descobriment d’alguns exemplars i encara no se li han fet prou proves”.

De tota manera, tenint en compte l’altitud on habita, Mammola assegura que hauria d’aguantar altes temperatures sota zero.

Os d’aigua

No deixis que la mida d’aquest ésser minúscul t’enganyi. Els tardígrads, també coneguts com a ‘ossos d’aigua’ per la peculiar forma del seu cos, sobreviuen a temperatures que van dels -270ºC als infernals 150ºC.

Per si no n’hi hagués prou amb això, s’ha provat també que resisteixen el buit de l’espai exterior i la radiació còsmica. Són microscòpics i viuen per tot el planeta, prop de la molsa. Fins i tot habiten a l’oceà.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here