Audiollibres: llibres a viva veu

Estudi de gravació d'audiollibres. (Wikipedia)

Els llibres llegits en veu alta s’estan convertint en una tendència entre els amants de la lectura

Per Judith Vives

Si ets un amant de la lectura, segur que busques qualsevol moment per llegir unes pàgines. Però de vegades és impossible agafar el llibre: quan anem caminant pel carrer o estem ordenant l’habitació…

En aquestes situacions, els audiollibres són una solució perfecta: es tracta de la gravació d’un llibre llegit en veu alta per un locutor, un narrador o un actor.

Els audiollibres solen reproduir el text original de l’obra, sense música de fons. Però, saps com s’enregistren els audiollibres? T’ho expliquem de la mà de Daniel Pérez, tècnic de so de Sounds and Words i exalumne de Microfusa.

El primer pas per convertir un llibre en audiollibre és comptar amb una veu. Generalment, les pròpies editorials indiquen quin tipus de narrador/a volen per a cada obra: una veu masculina o femenina, que soni més o menys jove, capaç d’interpretar el text amb un aire teatral o llegir-lo de forma més neutral.

Tecnologia al servei del so

Un cop escollida la veu que llegirà el llibre, arriba el moment d’entrar a l’estudi de gravació. En aquest moment, el tècnic de so té un paper molt important, ja que d’ell dependrà la qualitat de l’enregistrament.

Que la lectura resulti dinàmica i interessant dependrà de l’actor o narrador, però serà el tècnic de so qui garanteixi que la seva veu soni clara, que s’entengui i no tingui sorolls de fons.

Per a això, el primer que ha de fer és col·locar el micròfon a la distància correcta. Massa a prop pot provocar que s’escoltin massa les “p” i resulti molest; en canvi, si el narrador s’allunya massa es corre el risc que la seva veu soni amb ressò.

Un cop trobada la distància correcta entre actor i micròfon, cal assegurar que comptem amb “una targeta de so que faci una bona conversió”, explica Pérez.

La tecnologia juga un paper molt important en la realització d’audiollibres. Per això, cal un ordinador potent equipat amb un programari d’edició de so professional, com ara Logic Pro o Pro Tools.

En la majoria d’enregistraments, només intervé la veu i el tècnic de so. No obstant això, alguns projectes compten també amb el suport d’un productor o un director amb el propòsit d’aconseguir un audiollibre que inclou efectes de so.

Quant dura un audiollibre

Gravar un llibre llegit en veu alta porta bastant temps. Per cada hora i mitja de audiollibre hi ha una mitjana de tres hores de treball de gravació, a les quals cal sumar-li tres hores més d’edició.

Un audiollibre pot durar, de mitjana, unes sis o set hores, però per fer-ho realitat els professionals del so hauran dedicat unes 24 hores en total.

L’enregistrament d’audiollibres és un procés bastant semblant al doblatge de pel·lícules o sèries. En els projectes audiovisuals cal intentar que la veu coincideixi amb les imatges, mentre que en un audiollibre cal assegurar-se que el text del narrador coincideix cent per cent amb l’obra original escrita.

Si encara no has gaudit d’una lectura en veu alta, ara és el moment de descobrir els audiollibres. I si vols aprendre tots els trucs i secrets dels millors tècnics de so, entra a la web de Microfusa i descobreix els seus cursos especialitzats.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Catalán English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here