Com aprendrem en el futur?

Una estudiant provant les ulleres de realitat virtual a l'aula. (Institut Santa Eulàlia)

La tecnologia canvia la manera com estudiem i ens permet aprendre de forma autònoma

Per Judith Vives

Nicholas Negroponte és un expert informàtic i fundador del MIT Media Lab, un laboratori d’idees i desenvolupament tecnològic associat a l’Institut Tecnològic de Massachusetts, una de les universitats més prestigioses del món.

Fa uns anys, Negroponte va pronosticar que en el futur podríem aprendre idiomes, o qualsevol altra cosa, prenent una píndola. Pot semblar increïble, però la tecnologia està canviant i evolucionant tant que potser algun dia aquesta opció serà una realitat.

Per Negroponte, la tecnologia està transformant la manera com rebem i processem la informació, és a dir, els nostres processos d’aprenentatge. Així, a través de nanorobots i altres tecnologies podríem introduir el coneixement directament al nostre cap.

Noves tecnologies a classe

La veritat és que la forma com estudiem i aprenem ja ha canviat molt gràcies a la tecnologia. Avui dia ja no podem imaginar una aula sense tablets, ordinadors portàtils o pantalles interactives.

Més recentment, el desenvolupament de tecnologies com la realitat augmentada o la realitat virtual està transformant la forma d’educar en escoles, instituts i universitats. A les aules ja és possible visitar les piràmides d’Egipte o la lluna sense sortir de la classe.

Tota aquesta revolució fa que les noves generacions hagin nascut i crescut connectats a Internet, desenvolupant noves habilitats i capacitats. Són estudiants interactius i autodidactes.

Els millennials i la Generació Z són capaços d’aprendre sols buscant informació a YouTube, a ‘apps’ mòbils, en els MOOCs (cursos per internet massius i oberts) o en qualsevol espai en el qual es puguin connectar.

Aquesta forma d’interactuar amb la xarxa ha canviat la seva manera d’aprendre, ja que són capaços de trobar fonts diverses i informació de tot el que els interessa.

Ordenar el coneixement

Amb tot aquest coneixement a la teva disposició, calen mètodes per ordenar les idees, marcar criteris i sobretot per fixar objectius i metes.

Per exemple, a l’hora d’aprendre anglès, pots fer-ho de forma autodidacta a través de vídeos d’internet, apps que t’ajuden amb els verbs o la gramàtica, i fins i tot practicant en xats amb nadius anglesos.

Però si realment vols arribar a un nivell d’anglès suficient per aconseguir una feina, et caldrà demostrar els coneixements adequats.

Per a això comptes amb els exàmens oficials, que t’ajuden a fixar-te objectius i a acreditar el teu nivell d’anglès encara que ho hagis après de forma autònoma.

Si vols saber més sobre els exàmens oficials d’anglès, no dubtis a consultar amb Trinity College London, una de les entitats examinadores amb més prestigi del món.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here