Del descobriment d’Amèrica al Dia de la Hispanitat

Prop de 500 milions de persones d’arreu del món parlen l’espanyol com a llengua materna. (Arxiu)

El 12 d’octubre commemora la trobada entre dos mons que va transformar Europa i Amèrica per sempre

El 12 d’octubre és la Festa Nacional d’Espanya i és un dia festiu a tot el país.

La data triada recorda una efemèride històrica en la història d’Espanya. El 12 d’octubre de 1492, el navegant Cristòfor Colom va descobrir Amèrica en una expedició promoguda per Isabel de Castella i Ferran d’Aragó, els Reis Catòlics.

Els espanyols van portar la seva llengua i cultura al nou continent. Avui dia, més de cinc segles després, prop de 500 milions de persones parlen espanyol com a llengua materna, segons l’informe anual que elabora l’Instituto Cervantes.

Per això, alguns polítics i intel·lectuals consideren el 12 d’octubre com a Dia de la Hispanitat, un concepte que agrupa tots els pobles que parlen espanyol i comparteixen una cultura comuna.

Aquesta data també se celebra en altres països a l’altra banda de l’Atlàntic. Als Estats Units és el Columbus Day (el Dia de Colom), a Xile se celebra el Dia de la Trobada de Dos Mons i a l’Argentina, el Dia del Respecte a la Diversitat Cultural.

 

La fi dels pobles precolombins

Malgrat tot, per a altres persones el 12 d’octubre no és una data per celebrar, sinó més aviat el contrari.

Quan van arribar a Amèrica, els espanyols van imposar la seva llengua, els seus costums i les seves tradicions als pobles indígenes, que van tenir ben poques opcions davant de les armes de foc dels europeus.

Els colonitzadors també van portar amb ells malalties i epidèmies desconegudes al Nou Món, que van posar fi a la vida de milers de persones.

El descobriment d’Amèrica va suposar un abans i un després per al regne espanyol. Les arques del regne es van omplir d’or, plata i pedres precioses procedents dels territoris d’ultramar, i Espanya es va convertir en l’Imperi on no es ponia mai el sol.

L’arribada dels espanyols, però, també va significar la desaparició de desenes de civilitzacions, amb la seva cultura, la seva llengua i les seves tradicions.

Hi ha qui celebra el llegat de Cristòfor Colom i els Reis Catòlics, mentre que d’altres el rebutgen. Però el que és indubtable és que aquest 12 d’octubre de 1492 va canviar la història per sempre.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here