Els drets de les nenes

A més de discriminar-les per la seva edat, a les nenes i les noies també se les discrimina per gènere

 

Per què parlem dels drets de les nenes en concret? Com que són menors, els nens i nenes d’arreu del món mereixen una protecció especial, però les nenes pateixen una doble discriminació: a més de per edat, se les discrimina per gènere. Aquí expliquem com es vulneren els seus drets. 

Matrimoni forçat

En un matrimoni forçat, una nena es veu obligada a casar-se amb qui la seva família esculli, normalment a canvi d’una recompensa econòmica.

Aquesta pràctica no és habitual a Occident, però existeixen molts països i regions on sí és una pràctica normalitzada. Segons ACNUR, l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats, en alguns països en vies de desenvolupament el 70% de les noies es casen abans dels 18 anys, moltes vegades forçades.

Les conseqüències del matrimoni infantil afecten les nenes i noies també quan són adultes. En casar-se sent menors, la majoria es veuen obligades a abandonar els estudis, fet que dificulta que puguin trobar una feina remunerada en el futur.

A més, estan en risc de patir violència i que les seves primeres experiències sexuals siguin forçades. Els embarassos adolescents posen en perill la vida de la mare i del nadó, perquè poden produir-se complicacions durant el part.

Abusos sexuals i tràfic de persones

L’abús sexual defineix qualsevol pràctica sexual en la qual no existeix un consentiment per totes dues parts. En la majoria dels casos, els cometen homes contra dones, i es calcula que el 50% dels casos d’abús sexual són contra nenes.

Aquest problema existeix a tot el món, però de forma diferent depenent del context. Segons les estadístiques dels casos registrats, als països occidentals l’agressor sol ser una figura propera a la família o del cercle de confiança.

Als països en guerra, les nenes s’utilizen com a esclaves sexuals dins els exèrcits, però també en matrimonis forçats. En altres casos, les utilitzen per al tràfic de dones i nenes: un mercat il·legal on nenes i dones són venudes amb finalitats d’explotació sexual.

 

Mutilació genital femenina

La mutilació genital o ablació és una pràctica normalitzada en molts països. Consisteix a eliminar una part o tot el clítoris (un òrgan del sistema genital femení) perquè les dones no obtinguin plaer sexual durant les seves relacions.

L’ablació es produeix per motius culturals o religiosos. És molt perillosa des del punt de vista mèdic, perquè gairebé mai es fa en hospitals i les condicions higièniques són mínimes, posant en risc la salut de les nenes.

A tot el món, més de 3 milions de nenes són sotmeses a l’ablació cada any. Promoure l’educació és una manera de combatre aquestes pràctiques perjudicials per a elles.

 

Dret a la vida, educació i salut

El dret a la vida es vulnera molt més en el cas de les nenes, ja que moren més nenes que nens abans de complir els 5 anys. Això no respon a una qüestió biològica, sinó als costums masclistes i violents que predominen en alguns països.

A la Xina, per exemple, es prefereix tenir descendència masculina perquè, per tradició, els homes han de fer-se càrrec de la família. Moltes vegades, quan el nadó és una nena, les famílies la repudien o abandonen.

D’altra banda, a molts països les nenes han de superar més obstacles per accedir a una educació. Les famílies prefereixen que es quedin a casa per ajudar amb les tasques de la llar i per aquest motiu no van a escola.

També és més difícil per a les nenes i noies accedir a una bona nutrició i atenció mèdica, motiu pel qual solen tenir pitjor salut. Això s’agreuja amb problemàtiques com el matrimoni forçat i la mutilació genital femenina.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here