Una festa per honrar els morts

El Dia dels Morts se celebra amb magnificència a Mèxic, amb altars, calaveres, sucre, flors i espelmes. (iStock)

Retre homenatge als avantpassats és una tradició comuna a moltes cultures i religions del món

La nit del 31 d’octubre, els esperits tornen al món dels vius durant el Halloween. El matí següent, 1 de novembre, és Tots Sants o Dia dels Morts.

El record pels avantpassats és un element molt important en moltes cultures i religions. Cadascuna té la seva pròpia celebració o ritual per retre homenatge als que ja no hi són i evitar que desapareguin per sempre.

El Samhain és una de les festes paganes que van donar origen al Halloween. El final de l’estiu, quan acabava l’època de collites i començava l’hivern, era un moment de canvi per a la cultura cèltica que va viure fa més de 2.000 anys.

Llavors els esperits dels morts podien tornar a la Terra, per això encenien fogueres per espantar-los, però també podien fer ofrenes per guanyar-se el seu favor en forma de menjar i guarniments naturals.

Amb el pas dels segles, la religió cristiana es va anar estenent i va adoptar nombroses festes paganes com a pròpies. El Samhain es va traslladar a l’1 de novembre i es va convertir en el dia de Tots Sants.

Aquesta festivitat se celebra a la majoria de països de tradició catòlica. Els creients visiten els seus familiars al cementiri, encenen espelmes i posen flors a les seves tombes. A Mèxic és una festa alegre i plena de colors, un exemple que la relació amb la mort es pot veure de moltes maneres.

Celebracions a l’Àsia i l’Àfrica

 

A les Filipines existeix la Pangangaluluwa, una tradició molt antiga que s’ha conservat només a les zones rurals i que ara comença a recuperar-se com a símbol d’identitat.

L’1 de novembre, dia de Tots Sants, els nens van per totes les cases cantant cançons i recitant pregàries per les ànimes que estan al Purgatori.

El Pitru Paksha se celebra a l’Índia entre els mesos de setembre i octubre (depenent del calendari lunar). Segons la religió hindú, Yama, el déu de la mort, permet als esperits tornar al món dels vius durant aquesta època.

Durant dues setmanes, doncs, les famílies reten homenatge als seus ancestres per assegurar-se un lloc en el més enllà. Es duen a terme rituals purificadors amb foc i es fan ofrenes amb aliments per als esperits.

A Cambodja, on predomina la religió budista, se celebra un festival similar durant el mes d’octubre: el Pchum Ben, en què els creients reten homenatge als avantpassats.

El dia abans de l’inici del Pchum Ben, els monjos canten pregàries durant tota la nit per obrir les portes de l’infern, que es mantindran obertes durant tot el festival perquè els esperits puguin visitar els seus familiars.

Per la seva banda, els vius fan ofrenes i visiten les pagodes, els temples budistes, on encenen espelmes, deixen flors i resen pels ancestres.

El Festival Odo se celebra a Nigèria cada dos anys. Els odo són els esperits dels morts, que poden tornar del més enllà cada dos anys per visitar les seves famílies.

Aquesta celebració s’allarga durant sis mesos, entre setembre i abril. Els nigerians efectuen danses rituals i es disfressen amb màscares i vestits per representar els esperits.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here