Fotografiat un forat negre per primer cop

Fotografia facilitada pel CSIC de la primera imatge obtinguda d'un forat negre, un dels grans misteris de l'Univers. (Juanjo Martín / EFE)

El projecte Event Horizon ha aconseguit fotografiar el forat negre Messier 87, situat a 54 milions d’anys llum de la Terra

La ciència ha fet un pas més i finalment s’ha pogut fotografiar un forat negre.

Es tracta del Messier 87, un forat negre que té unes 6.500 milions de vegades la massa del Sol i es troba a una distància de 54 milions d’anys llum de la Terra.

La imatge s’ha presentat avui a sis ciutats diferents alhora: Brussel·les, Santiago de Xile, Washington D.C., Xangai, Tòquio i Taipei. Els científics han descrit el Messier 87 com “un autèntic monstre” per la seva mida i el seu pes.

 

Quin aspecte té un forat?

Els forats negres són cossos astronòmics molt densos que absorbeixen tot el que hi ha al seu voltant. La gravetat en l’entorn d’aquests cossos és tan gran que absorbeixen fins i tot la llum.

Encara que un forat negre no es pot veure, la imatge presentada avui mostra la seva ombra i l’halo daurat del seu voltant és gas molt calent que cau dins del forat negre.

Hem transformat un concepte matemàtic en un objecte físic, en una cosa que es pot mesurar i observar”, ha destacat Luciano Rezolla, un dels científics que ha presentat el projecte a Brussel·les.

TODO LO QUE NECESITAS SABER SOBRE LOS AGUJEROS NEGROSAyer se hizo pública la primera imagen real de un agujero negro. ¿Quieres saber en qué consiste?

Geplaatst door Javier Santaolalla "Date un Voltio" op Woensdag 10 april 2019

La teoria de la relativitat general publicada el 1915 per Albert Einstein ja predeia l’existència d’aquests cossos i la forma que tindrien, però fins ara no se n’havia pogut observar mai cap.

I si no se n’havia vist mai cap, com és que se sabia que existien els forats negres? Els científics havien detectat anomalies físiques a l’espai, és a dir fenòmens estranys o irregularitats en el moviment de planetes que semblaven provocats pel no-res.

Els mateixos científics van deduir que hi havia d’haver algun element que provoqués aquestes anomalies, encara que no fos visible: eren els forats negres.

 

Treball en equip

El telescopi que ha capturat la imatge, l’Event Horizon, en realitat és un conjunt de vuit telescopis repartits pels Estats Units, Mèxic, Xile, Espanya i l’Antàrtida. En el projecte hi han participat gairebé 200 científics d’arreu del món.

El 2017 es van posar d’acord per observar alhora dos forats negres: un al centre de la Via Làctia anomenat Sagitari A* i un altre de més gran situat a la galàxia M87. Treballant junts, van actuar com una gran antena parabòlica per potenciar els seus resultats.

Van recopilar tanta informació que no va ser possible enviar-la per Internet: van haver de transportar els discs durs d’un lloc a l’altre per poder analitzar les dades durant els últims dos anys.

“La clau ara és descobrir quin impacte pot tenir això en el futur“, explica Carlos Moedas, comissari europeu de Ciència i Recerca.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

COMPARTIR
Article anteriorAnimals a l’espai
Article següent50 anys d'”un petit gran pas”

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here