Com funciona l’article 155

Un grup de ciutadans es concentren davant del Palau de la Generalitat, on el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha realitzat una declaració institucional. (Toni Albir / EFE)

Les claus del seu contingut i com s’aplica

L’article 155 de la Constitució Espanyola fa referència a les Comunitats Autònomes que componen l’Estat espanyol. Segons aquest article, quan una Comunitat Autònoma comet alguna irregularitat, el govern central pot actuar per corregir les seves accions.

En parlar de “irregularitat”, l’article es refereix a situacions com per exemple: si el govern autonòmic comet alguna il·legalitat, incompleix la Constitució o, de forma més àmplia, actua en contra de l’interès general.

Com s’aplica?

Per aplicar la norma, el president del Govern espanyol ha d’enviar una petició al representant de la Comunitat Autònoma (també anomenat “requeriment”), convidant-lo al fet que compleixi la llei o actuï en protecció de l’interès general.

Si el govern autonòmic no rectifica, llavors està prevista l’aplicació de l’article 155 en quatre passos.

Pas 1

Primer, el Senat (la cambra alta de les Corts Generals) ha d’aprovar aquesta norma per majoria absoluta (més de la meitat dels vots).

Pas 2

Després, el Govern espanyol ha d’enviar al president del Senat les mesures concretes que la comunitat autònoma hauria de complir. La Comissió General de Comunitats Autònomes és l’encarregada de debatre si la proposta és adequada o no.

Pas 3

Posteriorment, el Senat demana al president o presidenta de la Comunitat Autònoma afectada que presenti les seves al·legacions (és a dir, la seva resposta) a la proposta presentada pel Govern espanyol.

Pas 4

La proposta final es vota al Ple, un dels òrgans del Congrés (la cambra baixa de les Corts Generals).

L’article 155 mai s’ha aplicat abans al llarg de la història de la Constitució espanyola. Per això és difícil parlar sobre com es durà a la pràctica i quins serien les seves conseqüències.

Compliment forçós no vol dir violència

Encara que l’article 155 estipula que el govern “podrà adoptar les mesures necessàries per obligar al compliment forçós d’aquestes obligacions”, els experts en la matèria no inclouen l’ús de la força o violència com una de les mesures que es podrien utilitzar.

Mesures similars a nivell internacional

A Alemanya existeix la Llei Fonamental de Bonn, una mesura similar a l’article 155 que comparteix el mateix objectiu: atorgar al govern central a Berlín la capacitat de controlar als estats que componen Alemanya per assegurar-se que actuen amb legalitat i protegeixen l’interès general.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here