Iuri Gagarin: L’heroi que va conquerir les estrelles

El govern rus va emetre una moneda amb la cara de Iuri Gagarin el 2001, amb motiu del 50 aniversari de la seva arribada a l'espai. (Wikipedia)

El govern soviètic va utilitzar la figura de Iuri Gagarin i la seva gran gesta per fer propaganda del comunisme

El 12 d’abril del 1961, l’aviador soviètic Iuri Gagarin (1934-1968) va passar a la història com la primera persona que va viatjar a l’espai exterior. Va estar-hi menys de dues hores i va fer una volta completa a la Terra abans de tornar.

Poc podia imaginar-s’ho Iuri Alekséievitx Gagarin, un jove nascut en un petit poble de la província de Smolensk, a l’est de Rússia, el 3 de març de 1934.

En Iuri era fill d’una família de camperols molt humils. Quan era adolescent va fugir de casa perquè no volia continuar l’ofici de son pare, que era fuster: ell volia ser pilot i volar.

 

L’astronauta fill d’un fuster

En Iuri va treballar durant molts anys per al govern, en empreses públiques del sector metal·lúrgic. Allà es va formar com a mecànic i va aprendre a arreglar màquines i motors. Gràcies a les seves habilitats va aconseguir entrar a les forces aèries soviètiques, on va entrenar com a pilot i paracaigudista.

El 1959, membres del govern van començar a reclutar pilots per a un projecte secret. Ningú sabia de què es tractava: buscaven el primer astronauta de la història.

En Iuri va aconseguir passar totes les proves gràcies a la seva destresa amb la maquinària, la seva experiència com a paracaigudista i la seva alçada (1,57m): era més baixet que la mitjana i això el convertia en un pilot ideal per a les dimensions reduïdes de la càpsula Vostok- 1.

El descens va ser una mica accidentat: Gagarin va haver de saltar de la càpsula activant el seient projectable i baixar fins a la superfície en paracaigudes… però ja havia entrat en la història.

 

La pressió de ser un heroi

Al seu retorn, es va convertir en un heroi per al seu país, la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), una federació de països comunistes que es va dissoldre el 1991. Fins i tot va fer una gira mundial per una trentena de països per explicar la seva gran gesta.

Després de la Segona Guerra Mundial (1940-1945), els Estats Units i la Unió Soviètica competien per imposar les seves idees polítiques a la resta del món: el capitalisme americà i el comunisme soviètic.

Arribar primer a l’espai era una manera de demostrar la superioritat del sistema, de provar que la forma de governar d’uns era millor i més avançada que la dels altres.

Per això, les autoritats soviètiques van utilitzar la gesta de Gagarin per fer propaganda del sistema comunista: el van convertir en un símbol del progrés científic i tecnològic de l’URSS.

Va ser nomenat diputat del Soviet Suprem, el parlament soviètic, i vicedirector del Centre d’Entrenament de Cosmonautes. Però la pressió de la fama va ser massa per a Gagarin.

A més a més, el govern li va prohibir tornar a l’espai perquè no volien arriscar-se que tingués un accident. Ell era massa valuós per al règim i la tecnologia cosmonàutica de l’època no era prou avançada per garantir la seva seguretat.

El 27 de març de 1968, Iuri Gagarin va tenir un accident mentre pilotava un caça d’entrenament. Va estar a punt de xocar contra un avió supersònic que volava més baix del previst, va perdre el control de l’avió i es va estavellar prop de Moscou.

Va morir amb només 34 anys. Les seves cendres descansen a la Muralla del Kremlin juntament amb altres herois soviètics.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here