La festa japonesa dels esperits  

Al final de l’Obon, les famílies llancen fanalets als rius per mostrar als esperits el camí de tornada al més enllà. (Wikipedia)

Segons aquesta tradició, les ànimes dels avantpassats visiten la casa familiar durant tres dies

El record dels ancestres està molt present en la cultura japonesa. Les famílies se senten molt connectades als seus membres morts a través d’un llaç espiritual que garanteix la continuïtat de la història familiar.

De fet, una de les celebracions més importants de l’any està dedicada als avantpassats: es tracta de l’Obon, la “festa dels morts” japonesa en la qual, durant uns dies, els esperits tornen a la casa familiar per visitar als seus essers estimats.

Aquesta tradició d’origen budista té uns 500 anys d’antiguitat. Se celebra a mitjans dels mesos de juliol i agost, en funció de la regió. És habitual que, durant els tres dies que dura la festa, els japonesos viatgin fins als seus llocs d’origen a reunir-se amb les seves famílies i honrar als ancestres.

Mitama Matsuri, the lantern festival #obonfestival #lanternfestival #japan #tokyo

A post shared by Andrea (@beetje_106) on

La benvinguda als esperits

Encara que els costums varien molt entre regions, és habitual netejar les cases a fons per rebre als esperits com mereixen. El primer dia de l’Obon, les famílies acudeixen als cementiris a resar a les tombes dels seus avantpassats i demanar-los-hi que tornin a casa.

Per guiar a les ànimes dels difunts en el seu viatge des del més enllà, s’encenen llums a les cases. També es col·loquen petits altars amb els menjars i les begudes preferides dels morts, flors i encens.

No acostumen a faltar com guarniment albergínies i cogombres als quals se’ls col·loquen uns escuradents de fusta com si fossin potes. Representen les vaques i els cavalls que traslladen els esperits entre el seu món i el nostre. 

Una celebració plena de música

Al contrari del que pugui semblar, aquesta és una festa alegre. De fet, les ciutats japoneses s’omplen de música i activitats. La gent acostuma a reunir-se durant la nit per menjar, cantar i ballar.

De fet, una de les celebracions més populars és el festival de dansa Bon Odori, que reuneix als veïns per ballar al són dels instruments tradicionals i animar als esperits.

Persones de totes les edats participen en aquesta dansa que es realitza formant grans rotlles al voltant d’una de torre construïda per a l’ocasió.

El retorn al món de les ànimes

Tota visita té el seu final, i en el cas de l’Obon se celebra una cerimònia de comiat molt emotiu en la qual els vius ensenyen als esperits el camí de tornada al més enllà.

En aquesta celebració, anomenada Tōrō nagashi, les famílies es reuneixen a les ribes dels rius per deixar a l’aigua fanalets surants il·luminats amb una vela. Les llanternes, decorades amb missatges de bons desitjos, s’allunyen amb el corrent simbolitzant la marxa dels difunts.

En alguns llocs el comiat és diferent: a Kyoto, s’encenen cinc fogueres gegants als pujols que envolten la ciutat. Les fogates tenen formes que simbolitzen l’adéu, com un vaixell o una porta.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here