Processos d’independència durant el s. XX

El final de la Segona Guerra Mundial va suposar el naixement de molts nous estats. (Wikipedia)

El final de la Segona Guerra Mundial provoca l’aparició de nous estats i el canvi de sobiranies

Després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), el món es reconfigura totalment. França i el Regne Unit, que havien dominat la política internacional durant els últims segles, cedeixen la seva influència davant Estats Units i Rússia (que aleshores era la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques o URSS).

En acabar el conflicte armat comença un període de tensió entre aquests dos blocs, enfrontats per la seva manera de veure el món: la visió capitalista d’Estats Units i la política comunista dels russos. Aquest període es coneix com Guerra Freda i s’allargarà més de trenta anys fins a 1989, quan cau el mur de Berlín.

Durant la Guerra Freda, Estats Units i la URSS van ser els països més poderosos del món. Cadascun va formar el seu propi bloc amb governs de països afins a la seva ideologia. (Wikipedia)

La descolonització

Mentre Rússia i Estats Units lliuren la seva batalla ideològica i creen les seves aliances, França i el Regne Unit es desvinculen de les seves colònies: territoris més enllà de les seves fronteres que van conquerir segles enrere i que ara reclamen la seva independència.

Per tot el món comencen a constituir-se nous països com Índia, Pakistan, Corea del Nord i Corea del Sud a Àsia, així com la gran majoria de països africans (excepte Libèria, que ja era un estat sobirà des de feia anys).

Al continent asiàtic, el procés de fundació de nous estats va resultar en un procés violent i traumàtic en països com Indonèsia o Vietnam, el territori dels quals va quedar dividit en dues parts. En el cas de Vietnam, a més, el govern es va aliar amb el bàndol comunista i el país es va veure embolicat en una llarga guerra contra Estats Units entre 1964 i 1975.

Moltes colònies es van independitzar dels seus països després de la Segona Guerra Mundial. (Atles Historique)

Nous països a Europa

Durant aquest període de post-guerra també es van crear nous països al continent europeu, com Polònia. I, després del genocidi patit durant la Segona Guerra Mundial, els jueus van fundar el seu propi estat el 1948: Israel es va crear en un territori considerat terra sagrada pel judaisme.

Al mateix temps, després de la guerra molts estats van desaparèixer per convertir-se en repúbliques socialistes: Letònia, Geòrgia, Kazakhstan o Ucraïna són alguns dels territoris que van passar a formar part de la URSS.

Gairebé mig segle després, el 1989, cau el mur de Berlín, que simbolitza la divisió entre el món comunista i el capitalista. Poc després, el règim comunista de l’URSS entra en col·lapse i comença una etapa d’independització: 14 països que des de 1945 havien estat sota la tutela de l’URSS (Rússia) van recuperar la seva sobirania.

Espanya només tenia una colònia en acabar la Segona Guerra Mundial: el Sàhara Occidental, al continent africà. El govern espanyol va perdre aquest territori el 1975, al final de la dictadura franquista, quan el Marroc va aprofitar per ocupar-ho amb l’anomenada Marxa Verda.

Des de llavors, la població del Sàhara Occidental reclama un referèndum per recuperar la seva sobirania i ser un país independent.

Després de pertànyer a Espanya i més tard al Marroc, el Sàhara Occidental reclama des de fa anys el seu dret a organitzar un referèndum d’independència. (Wikipedia)

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here