Reflexions sobre el feminisme

El feminisme reivindica la igualtat entre homes i dones, però no tothom coincideix en com aconseguir-ho. (Sophia Wallace)

Existeixen tantes versions del feminisme com dones, encara que totes busquin el mateix: la igualtat entre gèneres

En un món com l’actual, on les informacions se succeeixen a un ritme trepidant i les xarxes socials permeten que qualsevol pugui opinar sobre qualsevol cosa (tot i sense saber del que es parla), resulta difícil establir límits i definir les coses.

Què és el feminisme? De manera molt genèrica, podríem dir que és un conjunt d’idees i moviments polítics, econòmics i socials que persegueix la igualtat entre dones i homes.

Filòsofs, filòsofes i intel·lectuals parlen de tres ones feministes al llarg de la història: el feminisme il·lustrat del segle XVII, el feminisme liberal sufragista que va reclamar el dret a vot a partir del segle XIX i el feminisme contemporani, modelat per fenòmens tan moderns com la comunicació, la publicitat o la política.

El pensament feminista s’ha adaptat a cada època. Aquesta diversitat de punts de vista i opinions és la que ens permet evolucionar… i tot i així, existeixen una sèrie de principis bàsics indiscutibles.

El primer, que cada dona és propietària del seu cos i cap home pot forçar-la contra la seva voluntat. Hi ha una diferència entre flirteig i assetjament, entre seducció i abús, i cadascuna decideix on estan els límits per a ella… però al final tot es redueix a una norma molt simple: “No és no”.

Si no hay buenos tratos rompe el trato. ? A veces no lo queremos ver y nos lo callamos para que parezca que no es real y así seguir pensando que no es para tanto. Que solo ha sido un comentario, un insulto que has provocado tú y que el miedo que sientes a decir o hacer algo no existe. Pero en el fondo sabes que SÍ existe y que es el indicador de que algo va mal. ¿Qué puedes hacer? Cuéntalo, cuéntaselo a tus amigas, a tu madre o a quien sea, pero no te lo guardes por vergüenza o miedo a haberte enamorado de una persona que no te trata bien. Si alguien intenta encerrarte en una jaula alegando amor, atrévete a pedir ayuda para abrirla y vuela lejos! Y si cuando intentas marcharte te dice: “Nunca nadie te va a querer como yo.” dile: “Eso espero”. #díacontralaviolenciadegénero #25n

A post shared by ModernaDePueblo (@modernadepueblo) on

Les dones han de denunciar missatges, actituds i gestos masclistes, però també els homes han d’assumir la seva responsabilitat en els rols de gènere i tallar d’arrel amb aquest tipus de comportaments.

Feminisme per tod@s

Ser feminista no vol dir anar contra els homes, encara que en una societat patriarcal com la nostra (on la figura masculina s’imposa com a referència) alguns puguin pensar que guanyar terreny per a elles significa reduir el d’ells.

La lluita per la igualtat de gènere no és només cosa de dones: els homes també han d’aspirar a aquesta igualtat si volen viure en un món més just per a tots. No es tracta de recolzar a les dones en la seva lluita, sinó de creure que la lluita és de tots i que cal implicar-se en ella. 

Per aconseguir un veritable canvi, la societat sencera ha de prendre consciència sobre la situació de la dona.

Els drets de la dona a la feina segueixen sense respectar-se en molts aspectes. Encara queda molt per fer per aconseguir la igualtat de gènere al món laboral: igualtat salarial, conciliació laboral i familiar, dret al permís de maternitat, presència en càrrecs directius…

Les dones també tenen una representació molt minoritària als governs i institucions de tot el món. Només hi ha 16 països governats per una presidenta o primera ministra. Els prejudicis i estereotips dificulten que hi hagi més dones en política, però la seva presència és indispensable per aconseguir democràcies més representatives.

El mapa polític de Nacions Unides mostra el percentatge de dones als governs de cada país. (ONU Dones)

Els moviments, campanyes i manifestos que han aparegut durant els últims mesos podrien ser el presagi d’una nova ona feminista, molt més oberta i representativa gràcies a les xarxes socials i nous canals d’informació en internet.

Aprofitar aquesta capacitat de difusió pot donar un gran impuls al moviment feminista.

Encara que, com sempre, el canvi real comença per petits gestos en el nostre dia a dia: en les decisions que prenem, el llenguatge que utilitzem i com tractem a les persones que ens envolten.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here