La Revolució d’Octubre… va ser al novembre!

La famosa Revolució d'Octubre va succeir durant el mes de novembre per la resta de països. (Harald Sund/Getty)

El govern rus utilitzava un calendari diferent durant la revolució: el 25 d’octubre era el 7 de novembre a la resta del món

La Revolució russa va tenir dues grans onades de protestes: al febrer i a l’octubre de 1917. També hi ha qui diu que van ser al març i novembre d’aquest any. No és que no hi hagi un acord sobre les dates, sinó que la diferència es deguda al calendari utilitzat per fixar els fets.

En aquell temps, durant la Revolució de 1917, a Rússia estava vigent el calendari julià. Aquest calendari deu el nom a Juli César i és un calendari solar: està basat en el cicle de la Terra al voltant el Sol.

No obstant això, en aquella època molts països ja havien adoptat el calendari gregorià, també solar. Aquest calendari va ser impulsat pel papa Gregori XIII el 1582 per substituir el calendari julià, al qual s’atribuïen algunes imprecisions astronòmiques.

La lluna i el planeta Terra (Getty)

A dia d’avui, el calendari gregorià és vigent de manera oficial pràcticament a tot el món. És el calendari que utilitzem: els anys tenen 12 mesos i 365 dies, excepte els anys de traspàs que en tenen 366.

No obstant això, no tots els calendaris es basen en el Sol. També hi ha els que es fixen en la Lluna: com el calendari musulmà. Aquest calendari, que conviu amb el calendari gregorià als països musulmans, es compon d’un any de 354 o 355 dies de 12 mesos basats en les fases de la lluna.

El 28 de gener comença l’Any Nou xinès (Getty Images)

A més del calendari solar i el calendari lunar, existeix el calendari lunisolar, que es regeix per les fases de la Lluna i del Sol. A Xina utilitzen aquest calendari, on els anys tenen 12 mesos i uns 355 dies, però cada tres anys13 mesos.

Xina va adoptar el calendari gregorià fa molts anys, però segueix mantenint la tradició i sempre celebra l’Any Nou Xinès segons el seu calendari, on prenen protagonisme diversos elements del cel i de la terra. Aquest 2017, per exemple, és l’Any del Gall i el Foc.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here