Robots a la feina

A les plantes de fabricació de cotxes de tot el món, una part important de la plantilla ja ha estat substituïda per braços mecànics automatitzats. (Getty)

Els robots ens prendran el lloc a la feina? Com seran les feines del futur?

El desenvolupament de les màquines i la tecnologia ens fa la vida més fàcil a casa: la rentadora ens renta la roba i el rentavaixella renta els plats mentre nosaltres ens estirem una estona al sofà…

A la feina passa quelcom similar: les màquines, robots o braços mecànics permeten estalviar temps i esforç. No obstant això, l’efecte és molt diferent: les persones es fan menys necessàries als llocs de treball.

A la llar, les màquines i robots suposen menys feina domèstica. Per contra, en l’entorn laboral suposen menys llocs de feina per les persones.

Ho anomenen la Quarta Revolució Industrial, una nova manera de produir que és conseqüència de la disrupció tecnològica: l’impacte de les noves tecnològiques sobre el mercat laboral.

Davant aquesta situació, encara hi ha molt debat i molts estudis intenten predir l’impacte del desenvolupament tecnològic sobre l’ocupació.

La possibilitat de que els robots acabin substituint a les persones ha provocat una gran alarma, però cada vegada està menys clar que el desenvolupament tecnològic acabi amb la feina actual.

Al contrari, el que sí que pot passar és que les feines que fan les persones canviïn: ja no seran tan físiques i mecàniques, sinó que requeriran de personal format.

Automatitzar la feina

 El primer canvi radical és que moltes de les tasques que ara realitzen persones acabin sent automatitzades, és a dir, realitzades per maquines en comptes de persones. Això faria força de treball humà innecessari.

Segons un estudi de la Universitat d’Oxford, una de les més prestigioses del món, fins al 47% de les tasques que es fan en feines d’Estats Units podrien automatitzar-se en els propers 10 o 20 anys.

No vol dir que les feines s’hagin de perdre, sinó que les tasques que faran els humans es poden substituir fàcilment per màquines.

Noves feines per un nou món

Malgrat el risc d’automatització en algunes feines, n’hi ha moltes que difícilment desapareixeran: aquelles que requereixin intel·ligència humana, creativitat o contacte personal.

A més, la dependència de les noves tecnologies requerirà persones que sàpiguen gestionar i innovar amb aquestes tecnologies.

Així, la disrupció tecnològica no només farà que els humans siguin prescindibles en algunes tasques, sinó que requerirà de persones formades que sàpiguen manipular aquestes tecnologies.

El desenvolupament tecnològic és bo o dolent? 

Que el desenvolupament tecnològic canviï radicalment el mercat laboral no té per què ser negatiu. Potser és desitjable que algunes professions desapareguin: feines rutinàries que no motiven a les persones i que no aporten cap desenvolupament a nivell personal i professional.

L’automatització de l’ocupació pot ser quelcom positiu si es fa per reduir els costos socials i els problemes de la desocupació: si les màquines fan feines mecàniques, repetitives i monòtones, les persones poden dedicar-se a altres coses més gratificants amb els quals contribuir a la societat.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here