El rock fantàstic de Queen

Freddie Mercury era el cantant i líder de Queen, una banda de rock que va transformar el gènere amb les seves cançons i la seva posada en escena. (20th Century Fox)

La banda liderada per Freddie Mercury va crear un estil únic i va desafiar els estereotips de l’època

A l’octubre arribarà als cinemes Bohemian Rhapsody, la pel·lícula biogràfica sobre la banda de rock Queen i el seu inigualable capdavanter, el cantant Freddie Mercury.

El títol de la pel·lícula fa referència a una de les cançons més populars de la banda: ‘Bohemian Rhapsody’. És la versió moderna d’una rapsòdia, una composició musical clàssica formada per diferents parts sense relació; d’aquesta manera, la música crea un gran efecte sobre les persones que l’escolten.

El tema de Queen es divideix en sis parts: una introducció a capela (cantant sense instruments), una balada, un sol de guitarra, un tema d‘òpera, un tema de rock i una coda final que torna a la melodia inicial.

Sorprendre al públic era una de les característiques de Queen, un grup que va trencar estereotips i es va atrevir a parlar de temes tabú com la llibertat sexual o la sida, que en aquella època encara era una malaltia molt desconeguda.

Reis de l’escenari

Queen era un quartet de músics britànics format pel cantant Freddie Mercury, el guitarrista Brian May, el bateria Roger Taylor i el baixista John Deacon.

La banda es va fundar el 1970 i va començar a tenir èxit a mitjan d’aquesta dècada amb àlbums com Sheer Heart Attack (1974) i A Night at the Opera (1975), que incloïa la cançó Bohemian Rhapsody. Amb aquest disc, Queen va aconseguir l’èxit internacional.

Queen era un grup de rock, però es va atrevir a experimentar amb altres estils com el pop, el blues, el folk i fins i tot el heavy metal. A més, realitzaven espectacles molt cridaners en els seus concerts, amb llums, bombes de fum i un vestuari que no deixava indiferent. Era l’inici de l’anomenat glam rock.

Entre els seus èxits es troben cançons que encara avui sonen a la ràdio i a les llistes de reproducció de tot el món: Don’t stop me now, Somebody to love, Who wants to live forever, I want it all, Radio Ga Ga, Crazy Little Thing Called Love

Amb We will rock you, el públic vibra i es converteix en part de l’espectacle, mentre que We are the champions s’ha convertit en l’himne esportiu per excel·lència.

Freddie Mercury: un artista únic

El cantant Freddie Mercury era, sense cap dubte, l’ànima del grup. Farrokh Bulsara (el seu nom real) va néixer el 1946 a l’illa de Zanzíbar, l’actual Tanzània. La seva família va haver de fugir durant la revolució africana de 1964, així que Mercury va arribar com a refugiat a Anglaterra.

Des de molt jove, Farrokh va alliberar la seva faceta artística. Va estudiar art i disseny gràfic a Londres, va crear la seva pròpia línia de roba i va formar part de diferents bandes de música abans de fundar Queen. Va ser en aquella època quan va canviar el seu nom per Freddie Mercury.

Freddy va traslladar aquest caràcter desinhibit i extravagant a la banda. L’objectiu no era només divertir-se, sinó també provocar i trencar amb les convencions socials. En el vídeo de I want to break free (1984), el grup parodiava als personatges de Coronation Street, una de les sèries més antigues i populars al Regne Unit.

El cantant va ser també el compositor de molts dels grans èxits de Queen. Durant els anys de major fama, Freddy va portar un estil de vida desenfrenat i ple d’excessos. El 1974 va reconèixer públicament la seva homosexualitat i, a la dècada de 1980, va descobrir que era portador del virus VIH.

En aquella època la sida era una malaltia poc coneguda, no existien campanyes de prevenció i la societat en general tenia molts prejudicis. Freddie va decidir mantenir la seva malaltia en secret fins poc abans de la seva mort, el 24 de novembre de 1991. Tenia 45 anys.

La pel·lícula Bohemian Rhapsody compte la història d’una banda única, la música de la qual encara avui segueixen sorprenent.

 

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here