Una guerra de trinxeres

Els soldats britànics a les trinxeres franceses durant la Primera Guerra Mundial. (Getty Images)

Els soldats mantenien la seva posició durant setmanes o mesos, sense poder avançar ni fugir del camp de batalla

Durant la Primera Guerra Mundial (1914-1918) es van utilitzar diferents estratègies i atacs. Els primers anys, l’exèrcit alemany va posar en pràctica el blitzkrieg o “guerra llampec”: atacs molt ràpids a punts estratègics per guanyar terreny i conquerir territori enemic.

Aquesta estratègia havia servit en el passat, però a principis del segle xx havia quedat desfasada. Així que els alemanys van iniciar una nova fase: la guerra de trinxeres o guerra de posicions.

Les trinxeres permetien que la guerra es disputés a fronts estables, situats a territoris de tots dos bàndols. L’objectiu principal era mantenir el territori sota control per evitar que l’enemic el pogués conquerir.

Els alemanys van crear les trinxeres per defensar-se dels Aliats França i el Regne Unit. Travessar-les resultava impossible, així que els Aliats van seguir l’exemple dels seus enemics i van cavar rases profundes per establir-hi posicions permanents.

Els Aliats sortien amb desavantatge, ja que els alemanys havien estat els primers de construir les trinxeres i van ocupar les zones més altes i amb més visibilitat.

D’aquesta manera va començar un enfrontament estàtic i de desgast. França i la Gran Bretanya van col·locar el seu exèrcit al llarg de més de 700 quilòmetres de trinxeres, des del Mar del Nord fins a la frontera de Suïssa.

La vida a les trinxeres

 

Les trinxeres es van construir per conservar el territori i no perdre’l. Els soldats no entraven en batalla, sinó que tenien la missió d’aguantar i defensar la seva posició.

A les trinxeres, milers de soldats vivien en condicions infrahumanes. Patien les baixes temperatures, la humitat i les epidèmies com el tifus, el còlera, la grip i la disenteria.

A més a més, la vida a les trinxeres era molt monòtona, tret de les dues alertes diàries (una al matí i una altra a la nit), quan els soldats prenien posicions de combat davant un possible atac que no es produïa gairebé mai.

Molts dels soldats van ser abatuts per les metralladores, mutilats per l’artilleria, danyats pels gasos tòxics o van quedar atrapats als filats que separaven les trinxeres.

Els soldats podien estar-se dies o setmanes sense sortir de les trinxeres a causa dels combats. (Roger Viollet / Getty)

L’arma principal dels soldats a les trinxeres era el fusell amb baioneta, una fulla llarga i esmolada usada en el combat cos a cos. Les metralladores eren mortíferes i disparaven fins a 600 bales per minut.

En la guerra de trinxeres, els soldats passaven la major part del temps amagant-se de l’enemic. El combat cos a cos era poc habitual i els exèrcits feien servir sobretot l’artilleria (metralladores, canons, armes de llarg abast).

El projectil més temut era el que contenia gas mostassa: no era letal però deixava els soldats atordits i incapaços de lluitar i defensar-se.

View this post on Instagram

Soldado frances equipado con una chaqueta de piel de oveja y lo que parece una máscara de gas M2, posiblemente en invierno de 1916. La máscara de gas M2 era una máscara de gas hecha en Francia, usada por las fuerzas francesas, británicas y americanas a partir de 1916 a agosto de 1918. La máscara M2 se hizo en grandes cantidades, con cerca de 29.300.000 unidades hechas durante la guerra. French soldier equipped with a sheepskin jacket and what looks like an M2 gas mask, possibly in the winter of 1916. The M2 gas mask was a gas mask made in France, used by French, British and American forces from 1916 to August 1918. The M2 mask was made in large quantities with about 29,300,000 units throw during the war. #ww1 #wwi #worldwar #greatwar #primeraguerramundial #ww2 #wwii #worldwar2 #worldwar1 #verdun #frenchsoldier #france #firstworldwar #worldwarone #m2 #gasmask #gas #history #trenchwarfare #battlefield #grandeguerra #greatwar

A post shared by Primera Guerra Mundial (@primera_guerra) on

Les batalles més importants

 

El 1916 van tenir lloc dues de les batalles més importants de la Primera Guerra Mundial.

La Batalla de Verdun (febrer-desembre 1916) es va produir quan l’exèrcit alemany va intentar assaltar la fortalesa de Verdun, al nord de França (a la frontera amb Bèlgica i Alemanya). L’exèrcit francès va aconseguir resistir l’envestida dels alemanys.

D’altra banda, la Batalla del Somme (juliol-novembre 1916) va ser la resposta dels Aliats a l’atac alemany. Després d’un intens bombardeig i diversos mesos de combat, els francesos i els britànics van aconseguir avançar una mica les seves línies al nord de França.

Aquestes batalles van resultar poc efectives per a tots dos bàndols i el balanç va ser tràgic: es calcula que a Verdun i el Somme hi van morir uns 2 milions de soldats.

La guerra de trinxeres és recordada com a referent de l’absurditat, l’horror i la inutilitat de la guerra de desgast.

View this post on Instagram

Hombres de la vigésima división británica y la 22 División francesa en unas trincheras excavadas rápidamente en el sector de Nesle, Somme, 25 de marzo de 1918. En primer plano, un soldado francés armado con un Mosqueton Berthier M1892. Los Mosquetones Berthier utilizaban el calibre 8x50R, y tenian una velocidad de 640m/s. Las armas Berthier fueron inventadas por Emile Berthier, un ingeniero civil francés que trabajaba en el ferrocarril argelino y cuya primera carabina diseñada para las tropas de caballería fue adoptada por el Ejército francés el 14 de marzo de 1890. Los registros franceses que se han conservado indican que en total se fabricaron más de 2.000.000 de fusiles y carabinas Berthier por los arsenales estatales y empresas civiles. Fue utilizado en varios conflictos como en La Primera Guerra Mundial, durante La Guerra Civil Española o La Segunda Guerra Mundial. Men of the twentieth British division and the French 22 Division in trenches quickly excavated in the sector of Nesle, Somme, March 25, 1918. In the foreground, a French soldier armed with a Berthier carbine M1892. The Berthier carbines used the caliber 8x50R, and had a speed of 640m / s. Berthier weapons were invented by Emile Berthier, a French civil engineer working on the Algerian railway and whose first carbine designed for cavalry was adopted by the French Army on March 14, 1890. French records that have been retained indicate that in total more than 2,000,000 Berthier rifles and rifles were produced by state arsenals and civil companies. It was used in several conflicts as in World War I, during the Spanish Civil War or World War II. #ww1 #wwi #worldwar #worldwar1 #worldwar2 #ww2 #spanishcivilwar #primeraguerramundial #nesle #somme #1918 #worldwarone #firstworldwar #greatwar #grandeguerra #berthier #history

A post shared by Primera Guerra Mundial (@primera_guerra) on

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here